Logga in

Risk för legionella i varmvattenberedare

Publicerad
16 maj 2018, 21:47

Varmvattenberedare inställda på låga temperaturer riskerar att bli populära växtplatser för legionella-bakterier.

Legionella-bakterier trivs bäst i vatten med temperatur mellan 20 och 45 °C. Bakterierna kan växa till i allt stillastående vatten, exempelvis i varmvattenberedare.

Ändå säljs beredare i dag i Sverige där vattentemperaturen kan regleras ner till 10 °C.

Läs mer: Så hindras spridning av legionella

Fredrik Svensson, VVS-montör i Sunne.

Hur kan det vara tillåtet? undrar Fredrik Svensson, VVS-montör i Sunne.

I sitt arbete har han stött på många mindre varmvattenberedare med inställbara låga temperaturer.

– Det finns ingen anledning att ha så låga temperaturer i varmvattenberedare. De borde inte få tillverkas för temperaturer under 50 °C, säger Fredrik Svensson.

Hans oro för legionella är befogad. Varje år insjuknar ungefär 100 personer i legionärssjukan, som är en allvarlig lunginflammation, enligt Folkhälsomyndigheten.

Läs mer: Legionella orsakade fyra dödsfall

VVS-montörer som arbetar med vatteninstallationer är en yrkesgrupp i riskzonen.

Smitta från just varmvattenberedare hör inte till det vanligaste, men det har hänt att VVS-montörer fått legionärssjukan på det sättet.  Thomas Helmerson, vd på Säker Vatten, berättar om ett fall.

Två montörer smittades av legionella när de skulle tömma en varmvattenberedare i mjölkrummet på en bondgård.

– De släppte ut dåligt vatten med legionella och smittades när de andades in vattenångan. Båda överlevde, men den ena kunde aldrig återgå till sitt arbete igen, säger Thomas Helmerson.

Han tycker det är en bra fråga som Fredrik Svensson väcker – om varför det säljs varmvattenberedare för lägre temperaturer än vad som dödar legionella.

I dagsläget finns inget entydigt svar på det. Säker Vatten sätter dock bara sin stämpel på produkter som uppfyller myndigheternas krav.

I det här fallet beredare som håller rätt temperatur, över 55 °C.

Läs mer: Legionella klarar höga temperaturer

Även Hans Söderström, expert installationsteknik hos Installatörsföretagen, tycker det är märkligt att det säljs varmvattenberedare som kan ha lägre temperatur än 50 °C.

– Det borde i så fall finnas någon sorts varningstext i monteringsanvisningarna – för att legionella kan växa till vid lägre temperaturer, säger han.

I dagsläget finns inga regler som säger att monteringsanvisningar för varmvattenberedare ska innehålla den typen av information.

– Men nu är frågan väckt och den är väldigt intressant. All information som kan motverka att människor blir sjuka är förstås bra, säger Thomas Helmerson.

Läs mer om legionella här.