Logga in

Första ölet bryggt på renat avloppsvatten

Publicerad
23 maj 2018, 10:04

Snart lanseras Sveriges första öl bryggt på renat avloppsvatten.

Sen länge går det att omvandla avloppsvatten till dricksvatten som är minst lika rent som vanligt tappvatten. Men ingen har kommit på att brygga öl på återvunnet vatten – förrän nu.

Nya Carnegiebryggeriet slog sig ihop med IVL Svenska Miljöinstitutet och Carlsberg och tog fram ”Purest” – Sveriges första öl bryggt på återvunnet vatten.

Vattnet som används i ölet kommer från Hammarby Sjöstadsverk i Stockholm, där det har behandlats i en lång kedja av reningssteg.

Efter noggranna kvalitetstester levererades vattnet till Nya Carnegiebryggeriet i Hammarby Sjöstad.

– Många kan vara skeptiska till att dricka renat avloppsvatten. Därför kontaktade vi vår granne Nya Carnegiebryggeriet för att fråga om de var intresserade av att brygga öl på vårt återvunna vatten. Ytterst handlar detta om att slå ett slag för en hållbar vattenhantering och för värdet av rent vatten, säger Staffan Filipsson, projektledare vattenrening, på IVL, i ett pressmeddelande.

Bryggarmästare Chris Thurgeson, Nya Carnegiebryggeriet.

– Vi försöker alltid hitta klimatsmarta lösningar i vårt bryggeri. Till exempel omvandlas våra maltrester till biogas, vi använder grön el i bryggeriet och vi sorterar matavfall i vår restaurang. Det kändes självklart att vi skulle brygga ”Purest” som en ekologisk och kristallklar pilsner, säger bryggmästare Chris Thurgeson på Nya Carnegiebryggeriet i pressmeddelandet.

FAKTA/ÖL PÅ RENAT AVLOPPSVATTEN

  • Ölet är en pilsner i nordtysk stil, bryggd på återvunnet vatten från Hammarby Sjöstadsverk ekologisk pilsnermalt, ekologisk humle och jäst. Alkoholstyrkan är 4,8 procent.
  • ”Purest” finns i begränsad upplaga på Systembolaget.
  • Ölet är ett samarbete mellan IVL, Nya Carnegiebryggeriet och Carlsberg Sverige.