Logga in

Så hanterar du isproppar

Publicerad
1 mar 2018, 10:27

Iskylan har tagit sitt grepp om hela landet och ställer till problem för VVS-branschen, inte minst i form av isproppar. VVS-Forum har pratat med ”köldexperten” Ingemar Pounu på Bravida i Kiruna.

Ingemar Pounu, filialchef på Bravida i Kiruna är van vid att arbeta utomhus i minus 30 grader. I Norrbotten är kylan ständigt närvarande under vinterhalvåret.

Ingemar Pounu. Foto: Klas SörboVilket är ditt bästa tips att tina isproppar i rör?

– Vilken fråga? Det är bara att stänga av vattnet. Vi brukar ta en skruvdragarpump och spola in varmvatten med. Men det måste vara nya, rena grejer eftersom det är dricksvatten det handlar om. Förr körde man mycket med ström på kopparledningar, men det är en brandrisk.

– När det är kommunalt nät så får nätägaren gå in. I flerbostadshus kan man öppna en slits och värma.

Hur vanligt är problemet?

– Det händer lite då och då, framför allt i sommarstugor. Men det är vanligare att värmebatterier fryser än att inkommande vatten gör det.

Vanligaste orsaken?

– I flerbostadshus kan det ofta vara att rören ner till källaren är oisolerade. Förr hade man värmepannor som gav värme åt rören, men till exempel en bergvärmepump avger inte särskilt mycket värme.

– När det gäller sommarstugor så har man ofta borrade brunnar där vattenledningarna inte går särskilt djupt. Går värmekabeln sönder så fryser ledningen.

Bästa rådet till kollegor söderut som överraskats av kylan?

– Klä dig varmt! Och koppla aldrig på ström för att värma. Det är förenat med kortslutning och brandrisk.

Daniel Böhlins tiningskit.VVS-Forum lade också ut frågan ”Vilka är dina bästa tips för att hantera isproppar i rören?” i Facebokgruppen Rörmokare utan gränser och fick bland annat följande svar:

”För tining kör jag varmvatten i en tunn styv slang med hjälp av en pumpblåsa (sån för båtmotorer). Metallrör går bra att värma utvändigt, gärna med varmvatten”, skriver Daniel Böhlin.

”Elsvets är effektivt”, menar Mikael Israelsson.

”Hade en mindre pump innan samt luftbromsslang från lastbil på vinda och behållare som vi fyllde med varmvatten. Det kunde ta lite tid om propparna var långa, men funkade kanoners”, tipsar Anton Normark.