Logga in

Risk för vattenskador när kylan släpper

Publicerad
8 mar 2018, 15:31

Nu när kylan börjar släppa forsar samtalen till VVS-företagen, liksom vattnet i många hus.

Den hårda kylan som la sig över landet i februari–mars gjorde att många VVS-företag fick jobba för högtryck.

Tips om hur isproppar ska hanteras fyllde sociala medier och det gamla ångaggregatet Ång-Janne togs fram ur förråd och garage.

Läs mer: Så hanterar du isproppar

Nu när kylan släpper är det kanske ännu viktigare att fastighetsägare sköter tillsynen av sina stugor.

För nu kan ispropparna ha sprängt sönder rör och blandare, med vattenläckage som följd.

– Hela veckan har vi varit ungefär fem personer som har kört på. Vi har haft ungefär fyra vattenskador om dagen orsakade av sönderfrusna rör, säger Jonathan Becker, på skånska VVS-företaget Pipeline i Sverige.

Läs mer: Ång-Janne fixar proppen

– Det har ju varit så här kallt tidigare, men det har varit något speciellt med ”the beast from the east”, precis som att vinden har legat på från ett speciellt håll och orsakat frysskador som annars inte uppstått vid denna temperatur, menar han och tillägger:

– Något som förbryllar mig är hur vissa andra rörläggare tacklar en frysskada. Vi besiktade en skada i en villa där en rörläggare på jour gått bärsärkagång i ett badrum för att komma åt det läckande röret, när det enda han hade behövt göra var att plugga rören i fördelaren i köket. Så viktigt som husägare är att samla sig, trots paniken vid en skada, och välja rätt entreprenör för eventuell åtgärd.

Läs mer: Mer tinartips i kylan

En smart förebyggande åtgärd, som de flesta VVS-företag installerar är en vattenfelsbrytare. Med en vattenfelsbrytare stängs vattnet av vid läckage.

Hur vanligt är det med vattenfelsbrytare?

– Vi är väldigt noga med att underrätta våra kunder om vattenfelsbrytare. Vi håller just nu på att testa de olika fabrikaten för utvärdering och ta fram den absolut mest tillförlitliga vattenfelsbrytaren, menar Jonathan Becker.