Logga in

Hel familj blev koloxidförgiftad

Publicerad
14 mar 2018, 15:24

För 2,5 år sen orsakade en oljepanna koloxidförgiftning hos tre vuxna och två barn i Dalarna. Hyresvärden frias nu av Mora tingsrätt.

I slutet på november 2015 eldade en hyresvärd i en oljepanna i ett tvåplanshus i Dalarna, trots att det var totalstopp i skorstenen och att anläggningen var belagd med nyttjandeförbud. Orsaken var stark kyla och att fastighetens bergvärmepump inte fungerade.

Inne i huset låg en hel familj och sov, mamma, pappa, två barn och morfar, när den giftiga koloxidgasen trängde sig in.

– Det var en fruktansvärd upplevelse. Vi flyttade från huset så fort vi kunde, säger pappan i familjen till VVS-Forum. I tingsrätten berättar han så här:

”Jag vaknade i ambulansen och mådde väldigt dåligt och kräktes. Det svartnade för mig i akutentrén. Jag vaknade 5–6 timmar senare på IVA med syrgasmask och fick veta att vi hade blivit förgiftade av gas i fastigheten.”

Läs mer: Så orsakade värmepannan tre mäns död

Så här beskriver tingsrätten händelseförloppet (koloxidförgiftning och kolmonoxidförgiftning är samma sak):

”Kolmonoxidförgiftning har orsakats av att rökgaser trängt in från skorstenen och vidare in i den lägenhet där hyresgästerna låg och sov. Kolmonoxidförgiftningen medförde sjukdomstillstånd som krävde akut sjukvård och hade, om den inte upptäckts i tid, kunnat leda till döden.”

Enligt hyresvärden ska oljebrännaren gå in vid extrem kyla då bergvärmens elpatron är för klen.

”När temperaturen sjunker under natten hinner inte värmesystemet med och kompensera det på ett eller två dygn”, förklarar hyresvärden i tingsrätten och menar att värmepumpen inte klarade att hålla 20 grader inomhus när det var 10–15 minusgrader ute.

Läs mer: Svårt förbjuda oljepannor i Sverige

Men Morgan Willis på Svenska kyl- och värmepumpföreningen ifrågasätter den förklaringen.

– En bergvärmepump arbetar inte mot uteluften och påverkas bara indirekt av temperaturen utomhus genom ett ökat effektbehov. Troligtvis är värmepumpen felaktigt dimensionerad om både värmepump och elpatron inte räcker till vid dessa temperaturer. Alternativt är det något fel på värmepumpen eller fastighetens radiatorsystem.

Läs mer: Fick bergvärmen gratis

Men fastighetsägaren frias av tingsrätten, bland annat för att brottet vållande till kroppskada av normalgraden hunnit bli preskriberat. Familjen överväger nu om de ska överklaga till hovrätten.

Fakta/Koloxidförgiftning

  • Koloxid kallas också för ”the silent killer” för sin förmåga att snabbt och tyst beröva människor livet. 
  • Läckage från oljedrivna värmepannor är en av de främsta orsakerna till kolmonoxidförgiftning.
  • Omkring 200 personer dör varje år i Sverige av kolmonoxidförgiftning. Majoriteten av dessa kan härledas till eldsvådor inomhus med rökgasförgiftning som följd.
  • Gasen, som är både smak- och doftlös, tar hundratals liv varje år.
  • Gränsvärdet ligger vid 35 ppm per kubikmeter luft, men förgiftningsrisk finns redan vid 200–500 ppm per kubikmeter.
  • Gasen binder cirka 250 gånger starkare än syre till de röda blodkropparnas hemoglobin, vilket blockerar syretransporten till kroppens vävnader.
  • Vid lättare symptom får man yrsel, huvudvärk och illamående. Svårare förgiftning ger medvetslöshet, kramper, andnings- och cirkulationssvikt.
  • Behandlingen består av tillförsel av syrgas, i allvarliga fall i tryckkammare.