Logga in

Här krockar el och VVS

Publicerad
14 mar 2018, 14:10

Oförmåga att läsa ritningar eller dålig planering? En installationskrock blev det i vilket fall. Och en riktig snackis på Facebook.

När elen var dragen i det nya flerbostadshuset drogs rören till radiatorn framför uttaget. Varken funktionellt eller snyggt, enligt de nästan 50 kommentarerna när bilden lades ut på Facebook i gruppen Elfel som har 50 000 medlemmar.

– Det är klart att alla kan göra misstag, men här borde nog byggledningen ha kollat lite noggrannare, säger Fabian Busig, filialchef hos Elektrikergruppen, som postat inlägget.

Han vill inte lägga skulden på ena eller andra yrkesgruppen. Och bland kommentatorerna på Facebook går åsikterna isär om vem som har gjort fel: el eller VVS?

Läs mer: Missade golvbrunn till varmvattenberedare

Däremot är många överens om att VVS-installationen är ful. Rören är sneda, det är glapp vid plattan i golvet och ett av ytterrören är spräckt. Till försvar för VVS-installatören skriver Joakim Jönson:

”Rör kan mycket väl ha stuckit upp rakt och med rätt cc vid montage, efter det kan betonggjutaren har ställt till det, likaså parkettläggaren… vem som gjort fel här kan bara en helhetsförklaring tala om.”

Andra kommenterar att yrkesstolthet och förmåga att läsa ritningar borde ha förebyggt den här missen.

Läs mer: Vägghängd WC orsakade fuktskador

– Förhoppningsvis var det bara ett stressigt jobbeslut, i slutet av projektet, säger Fabian Busig som menar att det är vanligare med den här typen av missar i mindre projekt med bara en slutkund.

Installatörsföretagens vd Ola Månsson har gått in i Elfels-diskussionen och är inne på samma linje som Fabian Busig: den samordnade planeringen för arbetsplatsen borde ha varit bättre.

Lösningen i flerbostadshuset blev att flytta eluttaget en bit uppåt, och sätta en platta över hålet i väggen. Det ansågs enklare än att flytta rören, enligt Fabian Busig.