Logga in

40 års erfarenhet räcker inte för behörighet

Publicerad
13 mar 2018, 12:00

Trots lärarexamen och 40 års erfarenhet i VVS-branschen nekas en yrkeslärare behörighet i flera ämnen på VVS- och fastighetsprogrammet. Det slås fast i en dom från Förvaltningsrätten.

En yrkeslärare i Karlskrona ville utöka sin behörighet för undervisning i flera ämnen på gymnasieskolans VVS- och fastighetsprogram.

Trots 40 års erfarenhet av relevant arbete i VVS-branschen fick hans ansökan avslag från Skolverket. Myndigheten får nu stöd i en dom från Förvaltningsrätten.

– Skolverket tycker inte att jag har tillräckligt med kött på benen, eftersom jag inte kan visa underlag på alla jobb jag haft. Jag får acceptera att regelverket är som det är, säger yrkesläraren som vill förbli anonym.

Sedan fem år tillbaka undervisar han på gymnasieskolan med behörighet i värmeteknik, sanitetsteknik och entreprenadteknik.

Läs mer: Han blev årets VVS-lärare 2017

Lärarens önskan har hela tiden varit att bli behörig inom alla ämnen som ingår i VVS- och fastighetsprogrammet. Det vill säga även mät-, styr- och reglerteknik, systemkunskap, fastighetsservice samt kyl- och värmepumpsteknik. Han undervisar också i flera av dessa ämnen redan, som icke-behörig.

I domen slås dock fast att yrkeslärarens examen från Linnéuniversitetet inte är avsedd för undervisning i något av dessa ämnen. För att ändå få behörighet i ämnena krävs specialiserade yrkeskunskaper som definieras i Skolverkets föreskrifter, SKOLFS 2012:4.

De tjänstgöringsintyg som läraren skickat in räcker inte, enligt Skolverket, för att ge en tydlig bild av vilka arbetsuppgifter han haft.

Yrkesläraren själv menar att han fått en bred utbildning inom flöden, mätningar, temperaturer, nivåer och injusteringar då han jobbat 1,5 år på ett vattenverk. Han har även gått utbildningar i injusteringsteknik hos företaget MMA i Markaryd, samt har yrkeserfarenhet av fastighetsservice och kyl- och värmepumpsteknik.

Läs mer: Stor brist på VVS-lärare

– Men det har varit svårt att få fram intyg från alla arbetsgivare. Vissa företag finns inte kvar längre, säger yrkesläraren som inte kommer att överklaga domen.

– Det blir för stor ansträngning att ta det här vidare, säger han.

Charlotte Fryklund, verksamhetschef för organisationen VVS-branschens Yrkesnämnd, har inte hört talas om något liknande fall tidigare. Hon vill inte heller kommentera det enskilda fallet.

– Det vi vet är att det är ett jätteproblem i dag att få tag på duktiga yrkeslärare. Frågan om behörighetskraven är intressant och vi skulle gärna se en mer djuplodande undersökning om det, säger hon.