Logga in

Monster-fettberg ställs ut på museum

Publicerad
16 feb 2018, 10:01

Den världsberömda fettklumpen, som blockerade avloppet under stadsdelen Whitechapel i London förra året, ställs nu ut på museum.

Men det är enbart en liten bit av det 250 långa och 139 ton tunga fettberget – motsvarande 11 dubbeldäckare och dubbla längden som Wembley fotbollsplan – som nu visas på Museum of London. 

”Toxic monster fatberg”, som den kallas av britterna, stinker. Museibesökarna kommer dock att skonas från odören, eftersom fettklumpen ställs ut omgiven av tjock genomskinlig plast.

– Vi är glada att vi kan visa den återstående delen av Whitechapels fettberg. På museet lyfter vi fram högt och lågt i London för att uppmärksamma samtidens problem. Fettberget belyser problemet med fett och avfall i avloppen, säger Vyki Sparkes på Museum of London, på museets hemsida.

Läs mer: Gigantiskt fettberg besegrat

VVS-Forum har tidigare bevakat hur personalen hos Storbritanniens största VA-bolag, Thames Water, kämpat med att bryta upp och ta bort den gigantiska fettklumpen ur den viktorianska kloaken.

I november 2017 meddelade bolaget att arbetet äntligen var avslutat. Det hade då tagit sex veckor längre tid än man ursprungligen räknat med.

– Vårt arbete är färdigt och odjuret äntligen besegrat efter en enorm insats från arbetslaget, sa Alex Saunders, avloppsnätsansvarig hos Thames Water, till VVS-Forum.

Läs mer: Värsta svenska fettproppen

Arbetstakten var till att börja med mellan 20 – 30 ton fett om dagen. Mot slutet gick arbetet över mot mer handkraft, bland annat för att få bort de delar av fettklumpen som blivit hårda som cement. Bara runt ett ton om dagen kunde då tas bort.

Merparten av fettproppen har omvandlats till 10 000 liter biodiesel.

Utställningen ”Fatberg!” har öppet till slutet av juni 2018.