Logga in

Judo på jobbet ger färre fallolyckor

Publicerad
29 jan 2018, 15:15

Fallolyckor är den vanligaste typen av allvarliga arbetsolycksfall. Nu ska Svenska Judoförbundet minska fallolyckorna i arbetslivet, bakom initiativet står AFA Försäkring. 

Balans, styrka, smidighet och kroppskontroll är viktiga inslag i judo. Judotränare ska nu lära ut hur man faller rätt, exempelvis genom att ha kroppen mjuk och rundad, hålla upp huvudet och undvika att ta emot sig med handen.

Balansträning är också ett betydelsefullt inslag vid fallträning.

Läs mer: Ventilationsmontör fallskadad i Luleå

– Det handlar mycket om att öka fallkompetensen, säger Anna-Mia Olofsson, projektledare på AFA Försäkring, i ett pressmeddelande.

Projektet riktar sig till alla branscher och träningen är tänkt att hållas på jobbet eller i en närliggande lokal.

Syftet är att stötta arbetsgivarna i det förebyggande arbetet och även informera om de kollektivavtalade trygghetsförsäkringarna vid arbetsskada.

– Vi vill öka kunskapen om fallolyckor, om hur man kan falla rätt när man väl faller och samtidigt visa på möjligheten att anmäla fallolyckor, så att alla som drabbas verkligen anmäler det, säger Anna-Mia Olofsson.

Läs mer: Nytt initiativ mot olyckor i byggbranschen

Fall är den vanligaste orsaken till allvarliga arbetsolycksfall i AFA Försäkrings databas över arbetsskador. De flesta som ramlar gör det inte från byggnadsställningar, stegar eller andra höga höjder.

Ofta är det ganska odramatiska fall – man snubblar på en matta, snavar i trappan på arbetsplatsen eller halkar på en isfläck på väg till jobbet.

– På vintern ökar fallolyckorna utomhus, särskilt bland grupper av arbetstagare som är mycket i rörelse, påpekar Anna-Mia Olofsson.

Läs mer: Brister i arbetsmiljön arbetsgivarens skyldigheter

Omkring hälften av de anmälda fallolyckorna leder till livslånga skador, enligt en tidigare rapport från AFA Försäkring. Under våren kommer en ny analys av fallolyckor.

Judoförbundets insatser kommer att utvärderas av forskare vid Högskolan i Dalarna.