Logga in

Svenska VVS-montörer renar vattnet till barnby i Gambia

Publicerad
2 nov 2017, 06:00

Nu på måndag reser VVS-montörerna Joakim Lindgren och Stefan Gillberg från US Rörteknik i Sollentuna till Gambia för att installera en ny anläggning för vattenrening. 

Med på resan är också VVS-ingenjören Stefan Uddmyr, från Comfort i Örebro. Resmålet är SOS Barnbyn i Basse, Gambia, där en ny vattenreningsanläggning ska installeras.

Vattenrening i Benin ger resultat

– Jag ser fram emot att få åka ner och installera anläggningen på plats. Rent vatten är en mänsklig rättighet och för mig känns det självklart att kunna dela med mig av de kunskaper och erfarenheter som jag samlat på mig under mina år i branschen, säger VVS-montören Joakim Lindgren, i ett pressmeddelande.

Comfort bygger vattenreningsanläggning i Etiopien

Det är femte året i rad som landets största installationskedja, Comfort, hjälper SOS Barnbyar med vattenrening i Afrika.

”En stor andel av barnen dör på grund av brist på rent vatten. Vi vill visa vad en rörmokare kan göra för att förändra världen. VVS-montören är en tillgång i samhället och det visar vi nu genom att barnen i barnbyn får rent dricksvatten.”

Håkan Hedberg, f d vd för Comfort

VVS-Forum var med när Kari Jokanen från Mullhyttans Rör i Fjugesta och Anton Lennkvist från Rörkrökar’n i Hallsberg installerade en ny reningsanläggning åt en SOS Barnby i Dassa-Zoumé, Benin 2012.

Det var då som samarbetet mellan Comfort och SOS Barnbyar startade.

– En stor andel av barnen dör på grund av brist på rent vatten. Vi vill visa vad en rörmokare kan göra för att förändra världen. VVS-montören är en tillgång i samhället och det visar vi nu genom att barnen i barnbyn får rent dricksvatten, sa Håkan Hedberg, dåvarande vd på Comfort.

Comfort installerar i Togo

Projektet har hittills bidragit till att närmare 6 000 personer i Niger, Benin, Togo och Etiopien fått tillgång till rent vatten.

Det råder brist på rent vatten på hela den afrikanska kontinenten, liksom i övriga Tredje världen. Uppskattningsvis dör 800 barn under fem års ålder varje dag på grund av smutsigt vatten.

– Rent vatten är en förutsättning för liv och för en hållbar framtid. Tack vare samarbetet kan vi tillsammans med Comfort förbättra vattenförsörjningen för familjer och barn som lever i utsatthet, säger Charlotte Köhler Lindahl, chef för företagssamarbeten på SOS Barnbyar, i pressmeddelandet.

SOS Barnbyar finns i över 134 länder runt om i världen.