Logga in

Bakfall på NKS kostar miljoner

Publicerad
20 nov 2017, 06:00

De felbyggda badrummen på Nya Karolinska sjukhuset i Solna (NKS) kommer att kosta mångmiljonbelopp. Det konstaterades vid en besiktning av de 165 våtutrymmena, avslöjar Svenska Dagbladet (SvD).

För ett år sen öppnade NKS som presenterades som världens första klimatneutrala sjukhus, där patienterna skulle få egna rum och badrum med snålspolande VVS-armaturer och toaletter.

Världens första klimatneutrala sjukhus

Men nu visar en besiktning att patientrummens badrum har bakfall, vattnet rinner åt fel hål på grund av golvets felaktiga lutning.

Enligt SvD kan det komma att kosta cirka 100 000 kronor per rum att åtgärda felen. Totalt innebär det en kostnad på cirka 16,5 miljoner kronor.

Sandbäckens Rör och TKI tar över efter Imtech 

”Bakfallet var på 1–2 cm och skapade svackor med pölar där vattnet stod stilla. Ett allvarligt fel som fanns i alla rum som vi undersökte.”

Robert Lindbom, besiktningsman

Besiktning visade att den lutning som behövs för att vattnet ska rinna ned mot golvbrunnen inte är tillräcklig eller felriktad.

– Bakfallet var på 1–2 cm och skapade svackor med pölar där vattnet stod stilla. Ett allvarligt fel som fanns i alla rum som vi undersökte, säger besiktningsmannen Robert Lindbom till SvD.

Skanska ska enligt Stockholms läns landsting stå för kostnaderna.

Här är de vanligaste byggfelen

Byggföretaget utreder nu bakfallen och ska redovisa resultatet i en rapport senast den 15 december.