Logga in

Byggbranschen bojkottar Yrkes-VM i Abu Dhabi

Publicerad
10 okt 2017, 10:29

På söndag startar Yrkes-VM i Abu Dhabi, dock utan andra byggnadsarbetare än VVS-montören Björn Landin och elektrikern Robert Stattin. Byggindustrins Yrkesnämnd bojkottar tävlingen, enligt tidningen Byggnadsarbetaren. 

Med start på söndag och fyra dagar framåt kommer över 1 200 unga yrkesverksamma från runt 70 länder att tävla i 50 olika yrkesgrenar.

Blågult VVS-hopp i Abu Dhabi

Men de svenska byggnadsarbetarna, förutom VVS-montören Björn Landin och elektrikern Robert Stattin, kommer inte delta sedan Byggindustrins Yrkesnämnd, BYN, beslutat att bojkotta mästerskapet. Sveriges Byggindustrier (BI), Byggnads, Seko och Maskinentreprenörerna ingår i BYN och alla ställer sig bakom bojkotten.

Grattis till bronset Patrik!

Abu Dhabi ingår i Förenade Arabemiraten och bojkotten görs i protest mot emiratets ”bristande respekt för fackliga och mänskliga rättigheter”.

– Vi har valt att avstå från att delta i Abu Dhabi. Vår motpart Byggnads har tillsammans med andra fackliga organisationer engagerat sig internationellt för att uppmärksamma de bristande arbetsvillkoren för gästarbetande byggnadsarbetare i bl.a. Abu Dhabi, säger Lars Tullstedt, ansvarig för kompetensförsörjning på BI och ordförande i BYN.

Lars Tullstedt, BI

– När det stod klart att Worldskills skulle förläggas till Abu Dhabi så uttryckte representanterna från Byggnads att de hade svårt att tänka sig att vi skulle delta med tävlande. Vår tävlingsverksamhet bygger på en sund partssamverkan inom yrkesnämnden och det var inte svårt för oss på arbetsgivarsidan att instämma i att vi bör avstå, säger Lars Tullstedt.

Jens Albrektsson, IN

– Det är givetvis fritt för varje organisation att agera självständigt. I princip finns det två sätt att agera, bojkotta från utsidan eller påverka från insidan. Vi väljer att påverka inifrån genom att visa upp Sveriges enormt duktiga yrkesarbetare bestående av unga kvinnor och män. Vi är väldigt stolta över vår välutbildade yrkeskår och det tänker vi visa, oavsett land, politiskt system och brister i samhällsstrukturen, säger Jens Albrektsson, som är chef för kompetens och utbildning på Installatörsföretagen.

”Det kändes fel att agera skyltfönster för ett land som inte respekterar arbetare.”

Christer Carlsson, Byggnads och ledamot i BYN:s styrelse

– Yrkes-VM är ett av de största tävlingsarrangemangen i världen och vi skickar dit våra ungdomar och visar upp dem i ett land som i princip har ett slavsystem. Det kändes fel att agera skyltfönster för ett land som inte respekterar arbetare, säger Christer Carlsson, ombudsman på Byggnads och ledamot i BYN:s styrelse, till Byggnadsarbetaren.

”Jag krigade för kung och fosterland”

Normalt skickar BYN fem tävlande. Men bojkotten innebär att VVS-montören Björn Landin och elektrikern Robert Stattin, blir de enda ”byggarna” som representerar de svenska färgerna i yrkes-VM.

FAKTA/ABU DHABI

  • Arbetare i Förenade Arabemiraten saknar rätt att organisera sig fackligt och tvångsarbete förekommer.
  • Förenade Arabemiraten tillämpar precis som Qatar det så kallade kafalasystemet, som gör utländska gästarbetare helt beroende av sina arbetsgivare. Gästarbetarna behöver bland annat arbetsgivarens tillstånd för att byta jobb eller lämna landet.
  • Abu Dhabi är en absolut monarki. 7,8 miljoner av emiratets totalt 9,2 miljoner invånare är gästarbetare.

Källa: BYN