Logga in

”Knarkluder” löd klottret

Publicerad
18 jul 2017, 21:59

”Knarkluder”, ”fitta” och ”kärring” är bara några av de många ord som förekom på byggarbetsplatsens toalettväggar i Stockholm. Runt om, klottrade bilder av penisar, hakkors och Hitlerfigurer. Ett klotter riktade sig mot installationselektrikern Karolina.

Via Facebook-gruppen Inget elfel men fick Elinstallatören kontakt med installationselektrikern Karolina Dahl på Caverion. Hon la ut en bild föreställande henne själv ståendes på en nedklottrad toalett.

– På väggen stod mitt namn, under det knarkluder och en ritad bild, med en naken framåtlutad kvinna.

Händelsen har starkt påverkat henne och hon känner sig mycket otrygg på sin arbetsplats och säger att hon hela tiden måste vara på sin vakt.

– Jag går omkring och undrar vem det är som är ute efter mig. Vad vill ni? Vad kommer hända nu? Är det bara en person, flera, ett helt gäng? Man blir paranoid, det räcker inte med att måla över en vägg, jag är fortfarande orolig och undrar.

Karolinas bild fick VD:s uppmärksamhet.

”Jag känner att visste folk som använder toaletten om det här? Varför har ingen ställt upp för mig och strukit över mitt namn? Eller i alla fall sagt att mitt namn stod där? Jag nämnde det för en jag känner på bygget som sa att han visste om det. Det känns som att jag har blivit ett internt skämt, alla har vetat om det men ingen har sagt något. Det känns extremt utelämnande.”

Karolina Dahl

Byggnads tar på sig ”pussy hats” i solidaritetens tecken, sociala medier rasar.

Först efter att Karolina själv tog på sig att sprida upptäckten och la ut bilden på Facebook reagerade folk runtomkring henne. Av hundratalet personer som rört sig på bygget hade ingen uppmärksammat det, något Karolina är besviken och ledsen över.

– Jag känner att visste folk som använder toaletten om det här? Varför har ingen ställt upp för mig och strukit över mitt namn? Eller i alla fall sagt att mitt namn stod där? Jag nämnde det för en jag känner på bygget som sa att han visste om det. Det känns som att jag har blivit ett internt skämt, alla har vetat om det men ingen har sagt något. Det känns extremt utelämnande.

Karolina Dahl säger som många andra inom byggbranschen att hon och kollegorna blivit avtrubbade och till slut blinda inför klotter, rasism, homofobi och sexism, trots detta kliver hon upp och är på jobbet varje dag. Även om hon förväntade sig något helt annat av branschen när hon utbildade sig.

”De senaste 15-20 åren har det blivit värre, det är alltid någon som klottrar på toaletter. På det här stället är det jäkligt mycket. Nu är det här ett storbygge med 150-200 människor, det är mindre klotter på mindre byggen.”

Bosse Karlsson

Elektriker

– När jag blev elektriker tänkte jag att jag ska jobba med el, inte med kukritande grottmänniskor. Det stod inte i min arbetsbeskrivning. Jag trivs i mitt yrke med problemlösning, att det är rent, snyggt ordning och reda och att armaturerna ligger symmetriskt i taket.

I var tredje bolagsstyrelse saknas kvinnor.

Karolinas arbetskamrat Bosse Karlsson har jobbat snart 50 år inom branschen och säger att han tycker att det har blivit värre.

– De senaste 15-20 åren har det blivit värre, det är alltid någon som klottrar på toaletter. På det här stället är det jäkligt mycket. Nu är det här ett storbygge med 150-200 människor, det är mindre klotter på mindre byggen.

Till skillnad från Karolina Dahl känner sig Bosse trygg på sin arbetsplats men tycker att det är jobbigt att gå in på toaletten och se allt klotter. Att bli härdad i sitt yrke är inget alternativ, men det är oundvikligt.

”Det krävs ingen raketforskning för att inse problemet”, kommenterar projektledaren angående machokulturen.

”Det ska inte behöva vara så, men det blir så, man kan inte måla om toaletterna varje dag. I det här fallet är det gjort, men ofta om det rapporteras till en byggare gör de det inte på en gång, det väntas till det händer någonting. Då blir det en väldig kalabalik.”

Bosse Karlsson

Elektriker

 – Det ska inte behöva vara så, men det blir så, man kan inte måla om toaletterna varje dag. I det här fallet är det gjort, men ofta om det rapporteras till en byggare gör de det inte på en gång, det väntas till det händer någonting. Då blir det en väldig kalabalik, säger Bosse Karlsson.

50 personer om året dör på jobbet. Orsaken? Maskulina normer.

Ansvarig byggledning är Arcona AB och Veidekke Sverige AB, som efter Karolinas inlägg på Facebook sanerade toaletten och målade väggarna svarta. Trots att företagen tagit sitt ansvar att sanera toaletten och informera sina anställda om vilka regler som gäller har klottrandet fortsatt på andra ställen på bygget.

– Det är klotter i hissarna och andra ställen, nya texter kommer upp. Men det kommer kanske avstanna, det får vi se, säger Karolina Dahl.

”Det enda sättet att få bort sådant här beteende är att få in folk i branschen som är annat än vita män. Alla måste lära sig att vi är ett lag, vi arbetar tillsammans och tar hand om varandra. Har du en homogen grupp är det lätt att en sådan här kultur utvecklas. Folk behöver tänka till och visa hänsyn.”

Karolina Dahl

Fördomar existerar i hög grad, det visar rekryteringsstudien.

Machokultur och jämställdhet inom byggbranschen har varit på tapeten under lång tid och Karolina ser problem med den homogena grupp som dominerar.

– Det enda sättet att få bort sådant här beteende är att få in folk i branschen som är annat än vita män. Alla måste lära sig att vi är ett lag, vi arbetar tillsammans och tar hand om varandra. Har du en homogen grupp är det lätt att en sådan här kultur utvecklas. Folk behöver tänka till och visa hänsyn.

Karolina avslutar med att säga att uppmärksamheten hennes Facebook-inlägg förvånade henne.

– Jag hade inte en tanke på att någon faktiskt skulle ta det här på sådant stort allvar, att saker och ting skulle reflekteras positivt i det verkliga livet, det förvånade mig. Jag förväntade mig mer motstånd och att jag och likasinnade skulle bli tvungna att ta kampen kring det här online.

Hon är branschens enda kvinnliga styrelseordförande.