Logga in

Caverions krafttag mot kränkningar

Publicerad
25 jul 2017, 12:59

Efter vår artikel om Karolina Dahl, kommenterade Caverion Sverige via Facebook ”Vi är mycket upprörda! Trakasserier är INTE OK!”. Nu meddelar företagets vd att händelsen inte går obemärkt förbi.

När Karolinas klotterbild blev viral reagerade hundratals användare och fackrepresentanter på nätet. Arconas vd Jeanette Saveros sa bland annat ”Ingen ska behöva bli utsatt för detta, det är skit faktiskt”. Efter att bilden publicerades på Facebook reagerade även Karolina Dahls arbetsgivare Caverion.

– Jag är djupt upprörd över detta, det här slog oss otroligt kraftfullt och vi har sen dess haft massor med möten. Det är fasansfullt det som inträffat, helt obegripligt, säger Caverions vd Klas Tocklin till Elinstallatören och fortsätter.

– Jag utlovar att detta kommer att ha företagets absolut högsta prioritet under hösten. Detta fruktansvärda får inte förekomma, man ska känna sig trygg på jobbet.

Är du insatt i AML? Förbättra företagets arbetsmiljö genom att få koll.

”Vi måste förstå varför så många människor, både på golvet och i ledande positioner inte agerade och gjorde något åt detta. Vi behöver allvarligt granska våra rutiner, det ska inte hamna på Facebook innan vi reagerar.”

Klas Tocklin

VD, Caverion

De tog på sig ”pussy hats” för att visa solidaritet, det gick inte hem.

I intervjun med Karolina Dahl framkom att hon och andra av hennes kollegor vid flera tillfällen påpekat klotter och dålig städning, utan resultat. I Caverions Facebookinlägg skrivs att företaget ska jobba på åtgärdsplaner, för Klas Tocklin ligger fokus på företagets rutiner.

Klas Tocklin– Vi måste förstå varför så många människor, både på golvet och i ledande positioner inte agerade och gjorde något åt detta. Vi behöver allvarligt granska våra rutiner, det ska inte hamna på Facebook innan vi reagerar.

I Facebookinlägget skriver Caverions HR-direktör Paolo Björkman och Klas Tocklin att företaget ska arbeta med branschöverskridande samtal.

Hon är Sveriges enda kvinnliga styrelseordförande.

”Vi måste ta en diskussion med våra beställare, inom företaget och kollegor i branschen. Tanken är att vi ska göra en rejäl djupdykning för att förstå varför detta förekommer, säger Klas Tocklin till Elinstallatören.”

Klas Tocklin

VD, Caverion

Hon hoppas att fler kvinnor ska ta plats i branschen.

– Vi måste ta en diskussion med våra beställare, inom företaget och kollegor i branschen. Tanken är att vi ska göra en rejäl djupdykning för att förstå varför detta förekommer, säger Klas Tocklin till Elinstallatören.

Höstens arbete kommer att handla om mer än att göra yrket tryggt och attraktivt för kvinnor. En grupp kommer att tillsättas för att försäkra att ingen i branschens underrepresenterade grupper ska råka ut för något liknande igen.

– Vi måste komma till rätta med detta, vi vill ha mångfald i branschen. Alla kategorier av människor ska känna sig välkomna att jobba inom bygg. Vi kommer att jobba med olika fackrepresentanter och vädjar till andra inom branschen att samarbeta kring denna typ av frågor.

Trots att det kan vara motigt för kvinnor att komma in i branschen blev hon VVS:are.