Logga in

Stopp i golvbrunn blev slutet för hyresavtal

Publicerad
16 jun 2017, 12:57

Svea Hovrätt går på hyresvärdens linje. En 70-årig kvinna skiljs från sitt hyreskontrakt efter att ha underlåtit att rensa sin golvbrunn.

Kvinnan har hyrt lägenheten på Gärdet i Stockholm i nästan 20 år och tvingas nu flytta på grund av skadorna den igensatta golvbrunnen har orsakat. Bostadsrättsföreningen menar att hon inte följt sin vårdplikt och inte heller hört av sig i tid med problemen. Svea hovrätt gjorde samma bedömning, med påföljden att kvinnan måste flytta ifrån lägenheten senast den andra januari 2018.

Föreningen och hovrätten menar att den eller de översvämningar som inträffat till följd av den igensatta golvbrunnen har orsakat fuktskador i hall och vardagsrum. Hyresnämnden säger å andra sidan att detta kan vara ett resultat av eventuella brister i fuktspärren. Kvinnan flyttande in i lägenheten 1998 och Hyresnämnden tillägger att uppsägningen av kvinnans hyresavtal hade kunnat vara på tal om hon hyrt bostaden en kortare tid.

Enligt kvinnans ombud har hon varit i kontakt med hyresvärden i bostadsrättsföreningen vid flera tillfällen och anmält både mögellukt och översvämning. Hon har haft uppfattningen att skötsel och rensning av golvbrunnen ingått i den löpande förvaltningen, och alltså föreningens ansvar.

Ombudet tillägger också att kvinnan inte klarat av att rengöra golvbrunnen själv bland annat då hon är rörelsehindrad. Kvinnan har sen tidigare hemtjänst två gånger i veckan och får hjälp med städning, tvätt, renbäddning och inköp. En dag i veckan har hon dessutom anlitat en städfirma som också enligt ombudet ska se till att golvbrunnen hålls ren.