Logga in

“Med de tidigare reglerna var det ointressant för kunderna”

Publicerad
5 maj 2017, 08:30

Ändrade rot-regler leder till fler förfrågningar om svartjobb. 

Anders Eklund som driver Eklunds VVS i Mora hade expansionsplaner som skrinlades när rotavdraget sänktes från 50 till 30 procent av arbetskostnaden. Och Olle Matsson som äger och driver Mora Markis och Persienn Bygg AB har fått ett drastiskt tapp de senaste månaderna. Båda berättar i en artikel på Svenskt Näringslivs sajt om konsekvenserna av det lägre rot-avdraget.

Den uppenbara risken för uppsägningar i firmor som riktar sig mot privatmarknaden märker Olle Matsson av.

– Vi har en klar permitteringsrisk, säger han i Svenskt Näringslivs artikel.

Och när privatpersoner inte köper av firmor så är risken stor att de istället hittar arbetskraften utanför den vita marknaden.

– Med de tidigare reglerna var det helt ointressant för kunderna. Jag har ansvar för flera anställda och det är helt otänkbart att hålla på med svartjobb. Risken är att enmansföretagen börjar ta svarta jobb igen, säger Olle Matsson i artikeln.

Visionen var att kunna anställa egen kakelsättare, mattläggare och elektriker, men det är inte möjligt som det ser ut nu.

Anders Eklund, Eklunds VVS i Mora. 

 

Anders Eklund märker av ett rejält tapp och siktar nu på att försöka ersätta de uteblivna privatkunderna med fler entreprenader.

– Visionen var att kunna anställa egen kakelsättare, mattläggare och elektriker, men det är inte möjligt som det ser ut nu.

Anders Eklund varnade redan i juni 2015 i VVS-Forum för att de nya skatterna skulle göra det svårt att ta in lärlingar. Och det har slagin in nu säger han i Svenskt Näringslivs artikel.