Logga in

Sanitet allt viktigare fråga när klimatförändringar ger extremväder

Publicerad
22 mar 2017, 08:38

Bristande underhåll av vatten- och sanitetsinstallationer står högt på åtgärdslistan.

Inför Världsvattendagen i dag den 22 mars släpper organisationen WaterAid rapporten ”Wild Water” som undersökt tillgången till rent vatten och sanitet för människor som bor på landsbygden.

– Rent vatten och sanitet är avgörande för att människor ska kunna hålla sig friska och ta sig ur fattigdom och för att vatten och sanitet ska fungera behövs rörmokare. Utan alla engagerade och hårt jobbande VVS-montörer som WaterAid samarbetar med över hela världen hade vi aldrig kunnat nå så många miljoner människor med hållbar tillgång till rent vatten och sanitet, säger Cecilia Chatterjee-Martinsen, WaterAid Sveriges generalsekreterare och tillägger:

– För att vatten och sanitet ska fungera behövs rörmokare, konstaterar hon.

Nummer ett på rapportens åtgärdslista är bristande underhåll av befintliga vatten- och sanitetsinstallationer. Regeringar och myndigheter måste prioritera att utbilda VVS-montörer för att få en tillförlitlig vattenförsörjning och investera i förbättrad infrastruktur, menar WaterAid.

Rapporten varnar också för att extremväder, orsakade av klimatförändringar, blir vanligare och orsakar torka och översvämningar. År 2050 förväntas över 40 procent av världens befolkning leva i områden där det råder vattenbrist, enligt rapporten.

WaterAid pekar i rapporten på FN:s globala hållbarhetsmål, däribland att alla människor överallt ska ha tillgång till rent vatten, sanitet och hygien till år 2030.