Logga in

Så firas World Plumbing Day

Publicerad
10 mar 2017, 11:02

I dag lördag den 11 mars är det World Plumbing Day 2017. Runt om i världen firas dagen för att uppmärksamma den viktiga roll VVS-branschen har för hälsa och säkerhet. 

Varje år sedan 2010 infaller World Plumbing Day den 11 mars. Det är ett internationellt evenemang initierat av World Plumbing Council och stöds av Världshälsoorganisationen, WHO.

”Att rörmokare uppmärksammas med en egen dag är inte mer än rätt, även om de borde hyllas varje dag.”

Cecilia Chatterjee-Martinsen, generalsekreterare på WaterAid Sverige.

 

– Rent vatten och sanitet är avgörande för att människor ska kunna hålla sig friska och ta sig ur fattigdom, och för att vatten och sanitet ska fungera behövs rörmokare. Utan alla engagerade och hårt jobbande rörmokare som WaterAid samarbetar med över hela världen hade vi aldrig kunnat nå så många miljoner människor med hållbar tillgång till rent vatten och sanitet. Att rörmokare uppmärksammas med en egen dag är inte mer än rätt, även om de borde hyllas varje dag, säger Cecilia Chatterjee-Martinsen WaterAid Sveriges generalsekreterare.

– Dagen syftar till att sätta fokus på en bransch som har stor betydelse för människors livskvalitet och något som ingen vill eller kan vara utan. I Sverige kanske vi tar VVS-företagens arbete för givet och ser inte alltid betydelsen av vad vår bransch levererar, säger Jan Siezing, vd på Installatörsföretagen.

Installatörsföretagen stöttar det ideella utvecklingsarbete för barn och familjer i Ghana som drivs av Susanna Benckert och Terese Engborg på Together as One. De driver bland annat grundskolan Royal Best Hope School i den lilla byn Oboyambo och Installatörsföretagen hjälper till att stötta bygget av urinoarer och toaletter för både elever och lärare.

Varje år dör 3,1 miljoner människor, de flesta barn under fem år, på grund av avsaknad av rent vatten och sanitet. För barn i utvecklingsländer, framför allt för flickor, är avsaknaden av toaletter och rent vatten ett direkt hinder för dem att sig ur slummen.

Läs mer om World Plumbing Day här.