Logga in

Skräckfynd i toaletten

Publicerad
6 feb 2017, 14:58

Fyraåriga Isac McFadden i Abeline, Texas, vaknade på tisdagsmorgonen och gick på toaletten. Då han tänt lampan i badrummet och gått fram till toaletten möttes han av en skallerorm – och den var inte ensam.

– Jag hittade en stor klump och jag förstod att det var en orm, säger Isac.

Efter upptäckten ropade han på mamma Cassie som försökte att spola ner den, men den gled ner på golvet där hon med hjälp av en spade lyckades ha ihjäl den.

– Jag tänkte, vad gör man med den? Vad gör man med den? Jag vet inte, säger Cassie.

Medan Cassie gjorde sig av med ormen ringde hennes man Jason till Big Country Snake Removal som skickade teknikern Nathan Hawkins.

”Skallerormen är av typen västlig diamantskallerorm och är en av världens giftigaste ormar.”

Nathan Hawkins, Big Country Snake Removal.

 

– Jag tog mig ner i källaren där jag tog bort tretton vuxna skallerormar. Efter det kröp jag in under huset och upptäckte ytterligare tio stycken, varav fem ungar. Totalt tog jag bort 24 ormar.

Skallerormen som är av typen västlig diamantskallerorm är en av världens giftigaste ormar, men Nathan Hawkins, som tillägger att det bästa är att låta ormarna vara och ringa en expert.

– I 90 procent av fallen där någon blivit ormbiten är orsaken att man försökt skada ormen. De här djuren är missförstådda och det finns mycket irrationell skräck runt dem.

Skallerormar under familjens hus.

Omkring 7 000–8 000 personer blir årligen bitna av giftormar i USA, detta enligt amerikanska folkhälsomyndighetens, Centers for Disease Control and Prevention, senaste rapport, men endast fem fall i snitt har dödlig utgång.

Sveriges motsvarighet till skallerorm är huggormen vars gift liknar skallerormens. Enligt Giftinformationscentralen vårdas det i Sverige årligen 250–300 personer för huggormsbett. Av dessa får 20–30 procent måttliga till allvarliga symptom och dödligheten är bara 0,02 procent, vilket är mindre än faran vid ett getingstick.