Logga in

Svensk avloppsinnovation får internationell uppmärksamhet

Publicerad
17 jan 2017, 13:10

Svenska avloppsreningssystemet TreeWell är en av de nominerade i International Water Summit i Abu Dhabi. Systemet kräver ingen slamtömning eller kemikalier och går att ansluta till 1– 10 hushåll.

Systemet som utvecklas av Carex of Sweden imiterar naturens egen reningsprocess och renar både BDT- och WC-avlopp.

Det består av två lika stora tankar som är två meter i diameter och mellan en och två meter höga. Första tanken fungerar som en biofilmsreaktor och bryter ner mikroorganismer i en syrefattig miljö. Vattnet pumpas över till nästa tank med syrerik miljö, med växter och mikroorganismer. Carsten Svantesson, vd för Carex of Sweden menar att man effektiviserat naturens eget arbete.

– Tekniken är inte ny eftersom att det är en biologisk teknik där vi använder naturens egna processer men vi har accelererat den i en mindre behållare. Mellan sex och tolv timmar kan åstadkomma samma reningseffekt som det tar naturen tre månader att göra.

Det rena vattnet som sen lämnar reningssystemet kan bland annat användas till att vattna trädgården och spola i toaletter.

I dagsläget finns två grundsystem och kostnaden att installera ligger högre än för ett minireningsverk men blir billigare på längre sikt.

– Vår grundanläggning för 1– 2 hushåll landar någonstans runt 150 000 – 175 000. Initialkostnaden är något mer än för ett minireningsverk, men det är en billigare lösning över tid eftersom att man inte har slamtömningar eller kemikalier. Och att anläggningen faktiskt blir mer effektiv med åren efterhand som mikrober och växter sätter sig och mognar i systemet.

På TreeWell är man nu spänd på hur tävlingen kommer att avgöras i Abu Dhabi, Förenade Arabemiraten den 19:e januari, nu på torsdag.

– Bara nomineringen i sig är stort. Det kanske också gör att man når fler geografiska områden snabbare, där man har problem med vatten och sjukdomar, säger Carina Gustavsson på TreeWell.

Även på Carex of Sweden är man hoppfull att det nya avloppsreningssystemet kan få betydelse för framtidens miljö.

– Man kan få upp ögonen för biologisk rening. Vi ska inte hålla på att skapa nya problem genom att tillsätta kemikalier. Kanske vi kan få lite dragning i den politiska och byråkratiska processen, säger Carsten Svantesson, vd för Carex of Sweden.