Logga in

Därför håller sig svenskarna

Publicerad
19 jan 2017, 13:06

Sex av tio svenskar håller sig hellre än använder en offentlig toalett. Det visar en undersökning som Geberit låtit göra.

Men Caroline Schönning, utredare i mikrobiologi på Folkhälsomyndigheten, tycker inte att det finns någon anledning till oro.

–Man ska inte vara orolig för att använda en offentlig toalett. Den verkliga risken för smitta och hur man upplever en miljö är två skilda saker, menar hon.

”Vi känner inte till specifika fall som blivit smittade via offentliga toaletter.”

Caroline Schönning, Folkhälsomyndigheten.

Man kan hitta bakterier från avföring på olika ytor på toaletter. Men det är bara om det finns sjukdomsframkallande bakterier, virus eller parasiter som det finns en risk att bli sjuk.

–Vi känner inte till specifika fall som blivit smittade via offentliga toaletter. Det vore i princip omöjligt att ta reda på om någon med exempelvis vinterkräksjuka fått det vid besök på en toalett eller genom andra kontakter.

Det är 1 000 personer som deltagit i Geberits undersökning. Nästan 100 procent av de som deltagit önskar att hygienen på allmänna toaletter vore bättre.

Var femte person i undersökningen torkar av toalettringen innan hon eller han sätter sig, medan nästan hälften lägger papper på ringen. Dessutom väljer var tredje person att stå upp, oavsett om man är tjej eller kille. Folkhälsomyndigheten rekommenderar god handhygien framför allt.

–Vi vill betona handhygien, precis som i så många andra sammanhang. Tvätta händerna och undvik att röra ansiktet, det gäller för att minska riskerna med såväl förkylningar som många andra smittsamma sjukdomar, säger Caroline Schönning.