Logga in

Därför behöver många VVS-företag anmäla sig

Publicerad
31 jan 2017, 11:01

Roger Larsson är en av få VVS:are hittills som anmält sitt företag till det nya registret.

Den första juli träder en ny elsäkerhetslag i kraft. Efter det datumet måste alla företag som utför arbete på annans anläggning finnas med i Elsäkerhetsverkets nya register. Reglerna omfattar även många VVS-, kyl- och ventilationsföretag, som också måste registrera sig.

Än så länge är VVS-firmorna lätt räknade i registret, dit drygt 1 300 företag har hunnit anmäla sig. Men man hittar ett antal företag som har verksamhet inom både VVS och el. Ett exempel är Svanströms El & VVS som knep 54:e plats på listan. Företaget anmälde sig redan 16 januari, samma dag som Elsäkerhetsverket öppnade sin e-tjänst för registrering. Dagen därpå gick ventilationsföretaget Miljöventilation i Mellannorrland in på 123:e plats och el- och VVS-företaget Amevi på plats nummer 133.

”Det är enklare att ha behörighet själv än att boka en elkille varenda gång vi ska byta en pump eller laga en skarvsladd.”

Roger Larsson, vd på Larssons Rör.

Larssons Rör i Uppsala är det första renodladeVVS- företaget. Vd Roger Larsson anmälde företaget den 25 januari och fick nummer 666 i registret. Han grundade företaget för ungefär 30 år sedan, och skaffade själv begränsad elbehörighet i samma veva.

– Vi är ju en rörfirma, men det är enklare att ha behörighet själv än att boka en elkille varenda gång vi ska byta en pump eller laga en skarvsladd, säger Roger Larsson.

Registreringen tycker han gick smidigt, och han gjorde inga särskilda förberedelser. Den nya Elsäkerhetslagen kräver att företaget har ett egenkontrollprogram och ett sådant ska Roger Larsson göra i ordning före den första juli.

Den största förändringen i den nya elsäkerhetslagen är annars att ansvaret för elinstallationen övergår från den behörige installatören till företaget. När lagen träder i kraft i sommar öppnar Elsäkerhetsverket den nya e-tjänsten ”Kolla elföretaget!”. Där kan konsumenter och professionella beställare kontrollera att företaget de planerar att anlita finns registrerat.  Mellan 5 000 och 10 000 företag väntas då finnas i registret.