Logga in

Åtal för verktygsstöld

Publicerad
20 jan 2017, 07:00

Nu står sex män åtalade för höstens stöldvåg mot byggarbetsplatser och företag i Kalmar län. Stöldgodset återfanns i två skåpbilar i Trelleborg, där de skulle smugglas ut ur landet.

I mitten av november förra året greps sex personer av tullen i Trelleborg. Man gjorde en inspektion av farligt gods, men fann i stället stöldgods.

– Min tolkning är att det inte var första gången de skulle lämna landet med stöldgods, säger kammaråklagare Kjell Janneson till Barometern.

Värdet på godset uppges vara mellan 400 000 och 800 000 kronor.

”Jag blev av med hela verktygslådan, ett pressverktyg och en tigersåg värd 50 000 kronor.”

Henrik Schwartz, VVS-montör i Kalmar.

Männen greps och har suttit häktade sen mitten av november. De står nu åtalade vid Kalmar tingsrätt för grov stöld, stöld och häleri. Uppgifter har framkommit att männen hade sin bas i Salvestaden i Kalmar.

Henrik Schwartz, VVS-montör i Kalmar, var en av dem som fick sina verktyg stulna.

– Jag blev av med hela verktygslådan, ett pressverktyg och en tigersåg värd 50 000 kronor. Man har en massa specialverktyg som man samlat på sig med åren. Grejor som man kanske har fått eller själv anpassat. De är svåra att ersätta med pengar, säger han till Expressen.

Under oktober–november förra året drabbades Kalmar län av en rad stölder på byggarbetsplatser. Även företag i Kalmar kommun drabbades. Ofta stals verktyg och maskiner till stora värden. Och för VVS-montören Henrik Schwartz var det inte första gången.

–Det var väl femte eller sjätte gången för mig, bara förra året. Men nu har det varit lugnt ett tag, säger han till Expressen