NCC trotsar drönarförbudet

Publicerad
6 dec 2016, 09:25

Det råder förbud mot fotografering med drönare, enligt ett beslut i Högsta förvaltningsdomstolen. Men byggföretaget NCC trotsar förbudet och har till och med utökat sin användning av drönare, uppger NCC i ett pressmeddelande.

Förbudet mot fotografering med drönare har slagit hårt mot byggbranschen, som har haft stor nytta av drönarfotografering, framför allt av mark som ska bebyggas.

NCC har 20 anställda med tillstånd att flyga drönare och tänker fortsätta med drönarfotograferingen, eftersom man menar att fotograferingen gör arbetet effektivare och snabbare samt ger lägre klimatutsläpp. NCC har också sökt ett generellt tillstånd hos Länsstyrelsen för fotograferingen med drönare i hela Sverige.

– De signaler vi får från Datainspektionen och Transportstyrelsen är att byggbranschens fotografering med drönare snart får grönt ljus. Vi ökar därför vår användning genom ett strategiskt samarbete med företaget Spotscale, som hjälper oss att 3D-simulera befintlig bebyggelse, säger Andreas Lydig, ansvarig för drönare på NCC, i pressmeddelandet.

Tekniken gör det möjligt att på en skärm eller med VR-glasögon visa upp exakt hur en planerad byggnad kommer att se ut på platsen där den ska byggas.

 

FAKTA/DRÖNARFÖRBUDET

  • I oktober stoppade en dom i Högsta förvaltningsdomstolen all fotografering med drönare i Sverige.
  • Domen slog fast att en drönare med kamera juridiskt ska betraktas som en övervakningskamera.
  • För att fotografera med drönare krävs det därför tillstånd från Länsstyrelsen.