Logga in

Bergvärme för 2 000 lägenheter i Göteborg

Publicerad
18 okt 2016, 11:11

Instalcoföretaget LG Contracting installerar som totalentreprenör en av Sveriges största bergvärmeanläggningar för bostäder i Göteborg. Med en värmepump på 3,2 MW och ett borrhålslager på totalt cirka 44 000 meter ska den försörja 2 000 lägenheter. 

Den ekonomiska föreningen Panncentralen Frölundaborg bildades 1959. Syftet var att förse ett antal fastigheter i närområdet med effektiv uppvärmning från en gemensam panncentral. Bakom föreningen står i dag ett antal privata och allmännyttiga bostadsbolag samt tre bostadsrättsföreningar.

Energikällan till panncentralen har varierat genom åren. Från början var den olja, men sedan 1990-talet har det varit fjärrvärme

Kontraktet med LG Contracting som totalentreprenör för den nya bergvärmeanläggningen skrevs i juni i år. Den totala investeringen är drygt 50 miljoner kronor.

– Värmepumpen väger 25 ton så det kommer bli komplicerat att få in den genom öppningen i den befintliga panncentralen. En annan utmaning är att få plats med all den nya utrustningen i byggnaden, säger LG Contractings vd Klas Larsson.

Trots den nya värmepumpen kommer anläggningen även fortsättningsvis använda mycket fjärrvärme, cirka 20 procent.

– På sommaren återladdar vi borrhålen med fjärrvärme. Vintertid går värmepumpen som grundlast och sedan spetsar vi med den fjärrvärme som behövs vid effekttoppar, säger Klas Larsson.

Läs hela reportaget om den nya bergvärmeanläggningen i tematidningen Värme i det nya numret av VVS-Forum, nr 10/2016, som kommer ut den 20 oktober.

Prenumeration kan tecknas här