Peter Eriksson ny bostadsminister

Publicerad 25 maj 2016, 11:41

Miljöpartisterna Peter Eriksson, tidigare språkrör för Miljöpartiet blir bostadsminister och Karolina Skog, kommunalråd i Malmö, blir miljöminister.
– Jag är ödmjuk och stolt över min nya roll. Min huvuduppgift nu och den närmaste tiden är att nå breda politiska uppgörelser för att få fart på byggandet, sa Peter Eriksson på presskonferensen där regeringsombildningen presenterades.

Efter att miljöpartisterna Mehmet Kaplan avgått som bostadsminister och Åsa Romson lämnat miljöministerposten tvingades statsminister Stefan Löfven (S) ombilda regeringen efter ett och ett halvt år vid makten. Krisen i Miljöpartiet tvingade fram regeringsombildningen och statsministern lovade att den nya regeringen skulle vara på plats senast den sista maj.

Och i dag var det dags för statsminister Stefan Löfven att presentera regeringsombildningen på en presskonferens i regeringshögkvarteret Rosenbad.

Statsministerns budskap till den nya bostadsministern Peter Eriksson var tydligt: Det gäller att bygga och bygga mycket.

Karolina Skog (MP) kommunalråd i Malmö, hade funnits med i förhandsspekulationerna sen tidigare, dock främst som bostadsminister. Nu blir hon i stället miljöminister och tar över efter Åsa Romson.

Statsministern beskrev Karolina Skog som ”en visionär realist”. Hennes uppdrag blir främst att skapa nya gröna jobb, leda arbetet med miljömålen och fasa ut farliga kemikalier.

Biståndsminister Isabella Lövin (MP) blir nu även ansvarig för klimatfrågorna. Hon blir också vice statsminister, men av en representativ modell, precis som Åsa Romson innehade.

Energiminister Ibrahim Baylan (S) blir också samordningsminister och ska sköta samordningen mellan statsråden.

Ann Linde (S) blir ny handels- och EU-minister. I dag är hon statssekreterare hos inrikesminister Anders Ygeman på Justitiedepartementet.

Näringsminister Mikael Damberg ska fokusera ytterligare på arbetsmarknadsfrågor, däribland skaffa enkla jobb i näringslivet.

Framtidsminister Kristina Persson (S) slutar som statsråd.