Filmer om enskilda avlopp

Publicerad 20 maj 2016, 10:16

VA-guiden har tagit fram utbildningsfilmer för tjänstemän som handlägger VA-frågor på kommunerna, men de riktar sig också till fastighetsägare och privatpersoner som ska anlägga ett enskilt avlopp eller se över sitt befintliga.

Hur fungerar en slamavskiljare? Perkolationstest, vad är det? Dessa frågor och fler därtill får man svar på i de nyproducerade faktafilmer om små avlopp, uppger VA-guiden i ett pressmeddelande.

Under 2015 producerade VA-guiden fem faktafilmer om små avlopp. Medverkande är miljöinspektörer från Katrineholm, Kungsbacka och Växjö kommuner. Filmerna är främst riktade mot nya miljöinspektörer där man genom korta sekvenser får lära sig mer om avlopp. Framför allt gäller det olika moment vid tillsyn. Filmerna kan också vara av intresse för privatpersoner som ska se över eller åtgärda sitt avlopp.

– Det har varit givande att jobba tillsammans med erfarna och kunniga miljöinspektörer. Nu laddar vi om för fem nya filmer under 2016, säger Cia Holmberg, projektledare på VA-guiden i pressmeddelandet.

Filmerna tillsammans med ytterligare kunskapsmaterial, som samlats på Avloppsguiden, utgör ett stöd för både miljöinspektörer och fastighetsägare. På Avloppsguiden finns information om allt från planering till inköp av produkter, lagstiftning och tjänster.

Här finns filmerna från VA-guiden.