Första modulen på plats i Göteborg

Publicerad 8 feb 2016, 14:52

I morse lyftes den första modulen till forskningshuset HSB Living Lab på plats på Chalmersområdet i Göteborg. HSB Living Lab ska bli en plattform för forskning om framtidens boende. Bland annat planeras uppföljande tester av systemet HSB FTX och studier om golvvärme.

Samtliga 44 moduler transporteras färdiginredda på specialbyggda lastbilar från Swedish Modules fabrik i Emtunga cirka tio mil nordost om Göteborg. Om allt går allt enligt plan kommer alla moduler till totalt fem plan vara på plats inom två veckor. Därefter ska fasaden upp och huset fyllas med ytterligare forskningsutrustning och inredning. Den 1 juni flyttar ett trettiotal studenter och forskare in i HSB Living Lab där forskning ska pågå dygnet runt.

– Värt att poängtera är att forskning ska göras på både beteenden och tekniska systemlösningar, säger Henrik Jönsson på teknikkonsultföretaget Bengt Dahlgren, som är en partner i projektet.

Byggnaden kommer att anslutas till fjärrvärme.

– Men eftersom huset är flyttbart ska det kunna klara att använda även en annan värmelösning, exempelvis värmepumpar, säger Henrik Jönsson.

Det finns också två borrhål, som initialt ska användas för systemet HSB FTX, att förvärma ventilationsluft för att sänka effektbehovet på vintern.

– I HSB Living Lab blir det mer fokus på forskning kring att reducera effekttoppar än att bygga ett hus med låg energianvändning sett över hela året. Det handlar om att plocka bort energianvändning när tillförseln är som smutsigast, säger Henrik Jönsson.

Två av de tre bostadsplanen i huset får golvvärme. I entréplanet och ett av bostadsplanen blir det radiatorer.

– Det finns pågående Chalmersprojekt om golvvärme, exempelvis passiv styrning av golvvärmesystem. Det har varit ett önskemål från Chalmers att ha ett par plan med golvvärme för att kunna fortsätta de studierna, berättar Henrik Jönsson.

Läs mer om VVS-systemen i HSB Living Lab i nästa nummer av VVS-Forum, 2/2016, som kommer ut den 25 februari. Tidningsprenumeration kan tecknas här>>