Badrumsrenovering i ROT- och RUT-topp

Publicerad 12 feb 2016, 13:02

Badrumsrenovering var den mest efterfrågade ROT- och RUT-tjänsten under rekordåret 2015. Det visar en ny sammanställning från marknadsplatsen Offerta.se. Därmed petade ROT-tjänsten badrumsrenovering ned RUT-tjänsten flyttstädning, som toppade 2014.

Antalet efterfrågade badrumsrenoveringar på Offerta.se ökade totalt med 31 procent jämfört med 2014.

– Vi har sett en stor ökning på efterfrågan av just badrumsrenoveringar under hösten. Rimligtvis har många passat på att göra större renoveringar så som badrumsrenoveringar innan ROT-avdraget sänktes. För en privatperson blir prisskillnaden med det lägre rot-avdraget ganska påtaglig, säger Jens Nilsson vd på Offerta.se i ett pressmeddelande.

”VVS, rör och gas” ligger kvar på sjätte plats 2015 medan köksrenovering avancerar en placering till plats sju.

Under 2015 betalade Skatteverket ut 19,9 miljarder kronor i ROT- och 3,4 miljarder i RUT-avdrag. Det är en ökning med nästan 17 procent totalt under året.

Utbetalningarna i januari 2016 var fortsatt höga och uppgick till 2,7 miljarder kronor. Sista dagen för utföraren att ansöka om ROT-avdrag på 50 procent av arbetskostnaden var den 31 januari i år, förutsatt att arbetet var betalt redan före årsskiftet, enligt Skatteverket.

– Generellt märker vi av att det fortsätter att bli vanligare att anlita hjälp med sin renovering eller hemstädning och att upphandlingen av dessa tjänster i allt större utsträckning har flyttat till nätet. När investeringen nu dessutom blir större är det av ännu större vikt att välja rätt utförare och att jämföra olika erbjudanden med varandra, säger Jens Nilsson.

De 10 mest efterfrågade rot- och rut-tjänsterna 2015*

1. Badrumsrenovering (2)

2. Flyttstädning (1)

3. Målning och tapetsering (3)

4. Hemstädning (4)

5. Elinstallation (5)

6. VVS, rör och gas (6)

7. Köksrenovering (8)

8. Golvslipning (7)

9. Altan och uterum (10)

10. Takläggning (9)

*Baserat på antal efterfrågade tjänster på Offerta.se under 2015.

Föregående års placering inom parentes.