Sanitetsstöd till Kambodjas flytande byar

Publicerad 7 dec 2015, 15:12

Den 19 november var det World Toilet Day och sanitetsföretaget Saniflo har för andra året i rad samlat in pengar till vattenprojekt i Sydostasien, via World Toilet Organization. Hittills i år har Saniflo samlat in 17 500 kronor, främst tack vare grossisternas stöd. 

Det är andra året som Saniflo organiserar den här kampanjen. Den franska koncernen SFA, där Saniflo ingår, finansierar ett ideellt projekt i Kambodja.

I år kommer Saniflo bistå skolor med ett nytt reningssystem till fyra byar i Kampong Chhnang-provinsen i Kambodja. Här bor 100 000 människor i ”flytande byar” på bambuflottar på Tonle Sap-sjön. Tonle Sap är en av de största sötvattenssjöar som finns i Sydostasien och är ansluten till Mekongfloden. Vattenvolymen kan växa 70 gånger under regnperioden och då översvämmas risfält och omgivande skogar.

Lokalbefolkningen hämtar sitt dricksvatten, tvättar och badar i sjön. Därmed uppstår hälsoproblem och sjukdomar som kolera eller hepatit. Ett av sju barn under 5 år dör på grund av bristande sanitära förhållanden. Sjukdomar hindrar också ofta barn från att gå i skolan.

Saniflos donation kommer att ge ett nytt vattenreningssystem till skolor i denna provins. Partner är det kambodjanska företaget Wetland Works.

Reningssystemet använder sig av mikroorganismer och växter som eliminerar fekalier innan behandlat vatten släpps ut i sjön igen. Systemet kan anpassas till provinsens skolor och bostäder och på så sätt följa byggnaders rörelser när sjöns vattenmängd varierar.

Projektets andra fas är att öka kunskap bland barn och föräldrar genom handlingsplaner om vikten av hygien och vattenrening. Målet är att minska barnens frånvaro i skolan på grund av överförbara sjukdomar, att utbilda föräldrar om hur reningssystemet fungerar och att främja liknande vattenreningssystem i provinsens bostäder.