Får byta nyrenoverade badrum

Publicerad 3 dec 2015, 08:52

En HSB-bostadsrättsförening i Göteborg får i samband med ett stambyte även renovera badrum och toaletter. Detta trots att några av bostadsrättsinnehavarna nyligen renoverat sina badrum. Det har Svea Hovrätt nyligen beslutat i en dom. 

I samband med byte av stammar och ledningar för vatten och avlopp ansökte bostadsrättsföreningen hos Hyresnämnden i Göteborg om få renovera badrum och toaletter i 569 lägenheter. Stammarna har inte bytts sedan husen byggdes 1967–1970 och flera badrum har haft upprepade vattenskador. Sen 2012 har vattenskadorna kostat bostadsrättsföreningen 2,5 miljon kronor. Enligt bostadsrättsföreningens styrelse krävdes ett traditionellt stambyte, ”inte endast så kallad relining”, med våtrumsrenovering.

Provisoriska toalett- och duschmöjligheter ska finna på gården och mulltoaletter inrättas för boende som har svårt att ta sig ner till gården. Standarden på de renoverade badrummen ska, enligt styrelsen, inte heller bli sämre än nuvarande standard.

Två tredjedelar av bostadsrättshavarna godkände stämmobeslutet om stambyte och badrumsrenovering, som uppskattas kosta omkring 150 miljoner kronor. Men flera av de boende motsatte sig renoveringen av badrummen, då de redan har nyrenoverade badrum. Ett par, som köpt en vattenskadad lägenhet 2013, har renoverat badrummet för 100 000 kronor.

Hyresnämnden gick dock på bostadsrättsföreningens linje och menar i beslutet att de föreslagna åtgärderna är angelägna och rimliga.

Hovrätten gör samma bedömning.