Pris till grön reningsteknik för små avlopp

Publicerad 12 nov 2015, 11:06

Miljöteknikföretaget Alnarp Cleanwater har vunnit Green Award 2015 för en kretsloppsbaserad vattenreningsteknik som med hjälp av växter och mikroorganismer renar små, enskilda avlopp. Utmärkelsen delas ut till företag inom hållbar utveckling av Svensk-amerikanska Handelskammaren i New York och konsultföretaget Deloitte. 

Juryn motiverar valet med att Alnarp Cleanwater ”på ett framgångsrikt sätt har omvandlat teorier och innovativa idéer till ett i dag beprövat koncept”.

– Vårt bioreningsverk är det senaste inom avloppsrening för enskilda avlopp, men tekniken är egentligen precis densamma som i en vanlig skogsbäck, säger Yngve Svensson, vd på Alnarp Cleanwater, i ett pressmeddelande.

– I miljarder år har mikroorganismer och växter renat vatten genom att livnära sig på organiskt material och näringsämnen. I vårt bioreningsverk har vi paketerat och optimerat de naturliga processerna och får på så sätt en mycket effektiv och kretsloppsbaserad rening som samtidigt befriar fastighetsägare från krångel, tillägger han.

Nyligen rankades Alnarp Cleanwater som Sveriges nionde snabbast växande teknologiföretag på den årliga Fast Technology 50-listan. Förra året tilldelades företaget utmärkelsen South Sweden Cleantech Award.