Partilleborna uppmanas koka dricksvattnet

Publicerad 4 nov 2015, 10:13

Samtliga 37 000 invånare i Partille uppmanas att koka sitt dricksvatten.
– Problemet har spritt sig, säger Per Söderquist, teknisk chef i Partille kommun, till Göteborgs-Posten (GP). I dagsläget vet man inte var källan till bakterierna finns. Provtagningar sker över hela kommunen.

I fredags meddelade Partille kommun att vattnet var otjänligt att dricka för 2 500 invånarna i Jonsered, Kåhög och andra samhällen i den östra kommundelen. Vattenprover visade spår av koliforma bakterier. Nu har problemet spritt sig till hela Partille.

– Jag kontaktade labbet nyligen för att se hur det går med proven från ledningen som förser de östra delarna med vatten. Då visade det sig att problemet spritt sig, proverna från två andra vattenledningar innehöll också koliforma bakterier, säger Per Söderquist som uppmanar samtliga hushåll i kommunen att koka sitt dricksvatten.

Hur lång tid det tar innan problemet med otjänligt vatten är avhjälpt kan Per Söderquist inte svara på. Partille kommun köper sitt vatten i ledning från Göteborg.

– Källan är okänd. I dagsläget är det väldigt svårt att veta när problemet är löst. Vi fortsätter med daglig provtagning, från och med nu över hela kommunen. Men det tar minst en vecka innan vattnet kan friskförklaras, säger han till GP.

Kommunen får också experthjälp från VAKA, en nationell grupp som bistår kommuner för att snabbt och säkert komma tillrätta med mer omfattande vattenproblem.

För de 37 000 Partilleborna gäller rådet ”Koka ditt dricksvatten”. Kommunen har inga generella planer på att sätta ut vattenbilar eller vattentankar.

– Det är en mycket stor apparat att förse en hel kommun med vatten från tankar. För de flesta är det kokning som gäller, möjligen kan vi distribuera vatten via tankbil till storkök och liknande inrättningar, menar Per Söderquist.

Invånarna i Partille kan dock hämta rent vatten i dunkar vid en rad brandposter i grannkommunerna Göteborg, Lerum och Härryda.

Uppdaterad information finns på Partille kommuns hemsida.