Logga in

Tvätta händer och rädda liv

Publicerad
15 okt 2015, 11:03

I dag är det Global Handwashing Day. Bakom den internationella handtvättardagen står organisationen the Global Public-Private Partnership for Handwashing (PPPHW) som bland annat består av Unicef, Världsbanken, Colgate-Palmolive och Unilever. 

Dagen är instiftad för att ”öka medvetenheten och förståelsen om vikten av handtvätt med tvål som ett effektivt och prisvärt sätt att förebygga sjukdomar och rädda liv”. Eller enklare uttryckt: ”Clean hand – save lives”, tvätta händer och rädda liv.

Tanken bakom Global Handwashing Day är att uppmuntra folk att tvätta händerna med tvål, framför allt i samband med toalettbesök.

Enligt en undersökning från i våras struntar var femte svensk i att tvätta sina händer efter toalettbesöket. Omkring hälften av dem som inte tvättar händerna uppger att de inte orkar eller att de inte tycker att det behövs.

Handtvätt med tvål är en av de viktigaste folkhälsoinsatser i världen, menar PPPHW som skriver så här på sin hemsida:

”Varje år får 1,7 miljoner barn inte leva för att fira sin femte födelsedag på grund av diarré och lunginflammation. Handtvätt med tvål är bland de mest effektiva och billiga sätt att förebygga dessa sjukdomar. Detta enkla beteende kan rädda liv, minska antalet diarré-fall med hälften och reducera andelen akuta luftvägsinfektioner med 25 procent. Handtvätt med tvål ger inte bara positiva effekter för hälsa och hygien, utan också för ekonomi och utbildning.”