Kändisar önskar Arg Jul för rent vatten

Publicerad 22 okt 2015, 09:29

Arg Jul önskar skådespelaren Sofia Helin (aktuell i TV-serien Bron), TV-profilen Anders ”Arga Snickaren” Öfvergård, sångerskan Miss Li med flera kändisar. De gör det tillsammans med organisationen Wateraid till förmån för de 650 miljoner människor på jorden som ännu inte har tillgång till rent vatten.

Omkring 1 400 barn dör varje dag av sjukdomar som orsakats av smutsigt vatten. Bristen på rent vatten är ett av de största hoten mot barns hälsa, kvinnors rättigheter och samhällens utveckling.

– Wateraids julkampanj Arg Jul bygger på den ilska och frustration vi känner över att miljontals människor fortfarande lever utan det mest grundläggande i livet. Det är något som måste förändras, men förändring sker inte av sig självt, säger Cecilia Chatterjee-Martinsen, generalsekreterare på Wateraid Sverige, i ett pressmeddelande.

– Vi är arga över att flickor tvingas sluta skolan eftersom de måste lägga flera timmar varje dag på att hämta vatten, vatten som ofta är smutsigt och livsfarligt att dricka. Att människor blir arga över hur orättvis världen är tycker vi är bra, för ur ilska kan förändring födas. Och det är just det som är tanken med kampanjen Arg Jul, att människor ska använda sin ilska över situationen i världen till att förändra den, säger hon.

Kampanjen Arg Jul drar i gång i december. Övriga profiler som önskar Arg Jul är fotbollstränaren Janne Andersson, bloggaren Anitha Schulman och journalisten Mian Lodalen. Fler personer kommer också att tillkomma när kampanjen väl drar igång i december.

Wateraid är en internationell, oberoende organisation som arbetar i 37 länder runt om i världen. Sedan 1981 har organisationen försett över 21 miljoner människor med rent vatten och över 18 miljoner har fått förbättrad tillgång till toaletter.