Comfort bygger vattenreningsanläggning för barn i Etiopien

Publicerad 12 jun 2015, 08:27

Comfort-kedjan ska genomföra ytterligare ett vattenreningsprojekt tillsammans med SOS Barnbyar i Afrika, den här gången i Etiopien. Samarbetet inleddes 2011 och året därefter installerades en vattenreningsutrustning i Benin. Senare har anläggningar installerats i Niger och Togo.

I den nu aktuella SOS barnbyn Makalle i Etiopien bor det cirka 200 barn. Byn ska få en skräddarsydd vattenreningslösning. Nu på söndag reser två Comfort-rörmontörer från Visby och Falkenberg samt en representant från Comforts huvudkontor att undersöka förutsättningarna i byn och ta vattenprover. De kommer också att intervjua anställda och boende i byn för att kartlägga vilka problem och behov som finns i dag.

– I Sverige tar vi rent vatten för givet, i Etiopien är det värt sin vikt i guld. Jag har jobbat som VVS-installatör i tio år och det känns både viktigt och roligt att få använda min erfarenhet och kunskap i ett projekt där vi räddar människors liv, säger Robert Molin, VVS-montör på Comfortanslutna Värme & Sanitet i Visby AB, som 2007 representerade Sverige i VVS-teknik i World Skills i Japan.

Utifrån provresultaten och den insamlade informationen ritas konstruktionen till vattenreningsanläggningen. Den monteras därefter i Falkenberg och installeras på plats i Makalle vid nästa resa, som är planerad till oktober/november 2015. Då kommer också utbildning att hållas med personalen i barnbyn kring underhåll och drift av den nya anläggningen.

– Jag har jobbat i Etiopien tidigare, bland annat med VVS-lösningar för hotell. Förutsättningarna i Makalle kommer att kräva att vi är kreativa i vår problemlösning för att ta fram en så effektiv anläggning som möjligt, som samtidigt är enkel att sköta och underhålla, säger Mikael Åkesson, projektledare på Comfortanslutna Falkenbergs Rör.

SOS Barnbyar finns i 134 länder och hjälper utsatta barn och familjer bland annat genom sina drygt 500 barnbyar runt om i världen. SOS Barnbyars verksamhet i Makalle består av en barnby, en medicinklinik, en förskola samt ett utbildningscenter för sjuksköterskor och framtida SOS-mammor. Ambitionen med vattenrenings-projektet tillsammans med Comfort är att barnbyn i Makalle också ska kunna förse boende i närområdet med rent vatten, liksom många andra SOS Barnbyar gör i dag.

– Samarbetet mellan SOS Barnbyar och Comfort är otroligt givande för alla inblandade parter. Sammantaget har VVS-installatörerna på Comfort byggt vattenreningsanläggningar i tre länder, vilket har gjort en enorm skillnad för de barn och vuxna som bor i områdena, säger Catharina Gehrke, generalsekreterare SOS Barnbyar.