Logga in

Länsstyrelsen kan tas bort som remissinstans

Publicerad
19 feb 2015, 07:30

Bostads- och stadsutvecklingsminister Mehmet Kaplan (MP) vill förkorta överklagandeprocessen av bygg- och detaljplaner och ta bort länsstyrelsen som instansnivå. Dessutom anser han att det är viktigt med kreditgarantier år små och medelstora företag inom byggsektorn. Det säger Mehmet Kaplan i en längre intervju som publiceras i nästa nummer av VVS-Forum som kommer ut den 27 februari.

Den rödgröna regeringen har lovat att minst 250 000 nya bostäder ska byggas till år 2020 och att kreditgivningen till bostadssektorn ska stärkas. Som ett led ser regeringen över om det går att förkorta överklagandeprocessen, som även den förra regeringen beskrivit som en bromskloss för bostadsbyggandet.

– Instansordningen vid överklagandet av bygg- och detaljplaner måste kortas. I dag tar det för lång tid innan ärendet blir klart. Det finns en nivå som kan tas bort utan att äventyra rättssäkerheten, nämligen länsstyrelsen. Min förhoppning är att vi på så vis kan kapa några månader i processen genom en regeringsförordning, säger Mehmet Kaplan till VVS-Forum.

Bostads- och stadsutvecklingsministern tror att det går att få med sig de fyra allianspartierna bakom lösningarna. Samverkan över blockgränserna tror han mycket på. Det finns redan en parlamentarisk kommitté (Bostadsplaneringskommittén) som ska vara klar till sommaren. Han verkar vara inställd på att kompromissa.

– Vi har en minoritetsregering och måste därför vara ödmjuka och kunna ha en blocköverskridande samverkan, konstaterar bostads- och stadsutvecklingsministern.

– När det gäller små och medelstora företag så har de ofta problem med kreditering. Det händer att kommuner upplåter mark på ett sådant sätt att mindre bolag inte har råd att gå in. De behöver helt enkelt kreditgarantier. Konkurrensutredningen, som ser över detta, ska vara klar 1 oktober. Bostadspolitiken lämpar sig särskilt illa för kortsiktighet. Här behövs det långsiktighet eftersom bygg- och VVS-branschen arbetar med tidsperspektiv på 50–100 år. Husen och installationerna ska hålla länge, säger Mehmet Kaplan till VVS-Forum.

Läs mer om bostads- och stadsutvecklingsminister Mehmet Kaplans synpunkter i nästa nummer av VVS-Forum (nr 2/2015), som kommer ut 27 februari eller teckna en prenumeration här.