Avföring från Strandvägen går rakt ut i Nybroviken

Publicerad 29 jan 2015, 14:20

Avloppsvatten från ett hus på Strandvägen i centrala Stockholm har pumpats ut i Nybroviken i 85 år. Det är orsaken till att viken är övergödd, enligt lokaltidningen Mitti. ”När det visade sig svårt att koppla rören till stadens avloppsvattennät har man nog tagit den enkla vägen och låtit vattnet gå direkt ut i stället”, säger Fred Erlandsson, Stockholm Vatten till mitti.se.

Stockholm Vatten har nu hittat orsaken till varför Djurgårdsbrunnsvikens vatten blir allt sämre för varje år. En fastighet från 1930 på Strandvägen har i stället för att koppla avloppsrören till stadens nät låtit avföringen gå direkt ut i Nybroviken, som sedan strömmats vidare till Djurgårdsbrunnsviken, uppger lokaltidningen Mitti.

Felaktiga kartor har visat att avloppsvattnet från huset ska gå till stadens avloppsnät. Men nu har tjänstemännen hittat äldre och korrekta kartor som visar att byggnadens avloppsvatten rinner rakt ut i Nybroviken.

– Det är ett avgörande skäl till att viken blivit övergödd, vilket har lett till algblomning och bottendöd. Avloppsvatten innehåller stora mängder bakterier som man kan bli sjuk av. Därför vill vi få bort detta så snart som möjligt, säger Fred Erlandsson på Stockholm Vatten

Rören ska vara kopplade till stadens avloppsvattennät senast till hösten.