Logga in

Åtal hotar chefer hos SSAB och IVAB

Publicerad
26 jan 2015, 10:53

Drygt ett år har gått sedan olyckan vid SSAB i Luleå då två industrirörmontörer dränktes i tjära när de skulle inspektera en cistern. Nu riskerar chefer både hos SSAB och männens arbetsgivare, underentreprenören IVAB (Infjärdens Värme AB), åtal för vållande till annans död, enligt Dagens Nyheter (DN) den 19 januari.

Beskedet kommer från kammaråklagare Christer Forssman vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål i Malmö enligt DN.

Det var den 17 oktober 2013 som de två montörerna skulle göra en revisionsbesiktning av tre cisterner som innehöll stenkolstjära. Men tjäran läckte ut och dränkte montörerna. De omkomna montörerna hittades dränkta i tjäran först efter cirka en timme.

Ingen av de inblandade, varken från SSAB eller företaget IVAB, ville då uttala sig om olyckan utan avvaktade de olika utredningar som först skulle göras av SSAB och entreprenören och sedan av Arbetsmiljöverket.

– Vi har kommit så pass långt i arbetet att det blir någon form av lagföring, men om det slutar i talan om företagsbot eller åtal mot enskilda individer eller både och är för tidigt att säga, säger Christer Forssman till DN.

Den troliga påföljden om det blir åtal är enligt åklagaren dagsböter och villkorlig dom. Han räknar med att han fattar ett beslut någon gång under våren.