Logga in

Dålig koll på ROT-avdrag utomlands

Publicerad
22 dec 2014, 07:24

Svenskar som äger bostäder i ett annat EU/EES-land har också rätt till ROT-avdrag. Förra året beviljades sammanlagt 37 miljoner kronor i skattereduktion för ROT- och RUT-arbete i bostäder utomlands. Men alla har inte full koll på reglerna, skriver Skatteverket i ett pressmeddelande.

Drygt 1 600 svenskar som äger en bostad i ett annat EU/EES-land använde förra året ROT- eller RUT-avdrag för arbeten utförda i bostäderna. Men en förutsättning för att kunna få skattereduktion är att man betalar skatt i Sverige.

– De vanligaste felen är att man ansöker om ROT- och RUT-avdrag för typer av arbeten som inte ger rätt till avdrag, samt att man ansöker om skattereduktion innan arbetet har utförts, vilket man inte kan få, säger Cajsa Toresten, verksamhetsutvecklare på Skatteverket i ett pressmeddelande.

Felaktig redovisning av arbets- och materialkostnader, samt att båda makarna kan ha ansökt om skatteavdrag trots att bara en av dem står som ägare till fastigheten är andra fel som Skatteverket upptäckt i granskningen. Vissa arbeten har inte heller kunnat styrkas med kvitton.

– Köparen ansvarar för att de uppgifter som lämnas i deklarationen stämmer. Om man gör fel kan det leda till att man får betala tillbaka skattereduktionen och man kan även bli skyldig att betala skattetillägg, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket.

– Köparens ansvar blir än viktigare när arbetet utförs av en utländsk utförare som inte alltid känner till det svenska systemet för ROT- och RUT-avdrag, säger Pia Blank Thörnroos.

Från och med den 1 april 2015 skärps kraven på utförarens uppgiftslämning till Skatteverket. Köparen har också ett ansvar för att uppgifterna är riktiga i den egna deklarationen.