Logga in

Kyrka belönad med energisparpris

Publicerad
28 maj 2013, 13:05

Även Svenska kyrkan i Göteborg belönades med Europeiska Kommissionens Green Building Partner Award 2013. Utdelningen gäller Näsets kyrka som efter renovering och tillbyggnad minskat energianvändningen med 68 procent.

Näsets kyrka är byggd 1967 och tillbyggd 1984. Den hade tidigare oljepannan byttes mot bergvärmepump 2009 och kompletterades med solfångare på taket. I kyrkan installerades också ventilationsaggregat med värmeåtervinning och dessa tre åtgärder har tillsammans gjort den stora skillnaden i energianvändningen. Energibesparingen är 228.000 kWh per år vilket motsvarar en minskning med 68 procent.

– Att vi fått detta pris är ett bra kvitto på det arbete vi gör när det gäller energibesparingar, säger Roger Olausson, fastighetschef på Svenska kyrkan i Göteborg, i ett pressmeddelande.

Svenska kyrkan i Göteborg har ytterligare tre Green building-certifierade byggnader. Och Roger Olausson hoppas att priset och att energifrågorna lyfts upp ska bana väg för energisparprojekt i fler församlingar i Svenska kyrkan i Göteborg.

– Ska man kunna behålla den låga energianvändningen och förvalta den tekniska investeringen behöver man också jobba med energifrågan lokalt och se hur våra vanor och ovanor påverkar energianvändningen, säger han.

Green Building Partner Award 2013 delades ut i Milano, Italien, 8 maj.