Logga in

Energiprisvinnare byggde egen duschvärmeväxlare

Publicerad
15 maj 2013, 15:02

Fredrik Hamlin är årets vinnare av Eons och Privata Affärers energitävling E-Prize. Han har bland annat byggt en duschvärmeväxlare, som gör att var tredje dusch blir gratis.

Hallänningen Fredrik Hamlin har under flera år lyckats minska energianvändningen utan att komforten i hemmet blivit lidande. När han renoverade sin villa bytte han från elvärme till jordvärme och tilläggsisolerade taket. Han har byggt en värmeväxlare till duschen där det använda vattnet förvärmer det inkommande tappvattnet. På så vis duschar familjen gratis var tredje gång.

Med sina åtgärder i huset har Fredrik Hamlin lyckats effektivisera årsanvändningen av energi med två tredjedelar, från 18.000 till 6.000 kWh.

Totalt har över tusen privatpersoner deltagit i tävlingen E-prize som startade i augusti förra året. Bland dessa valdes sju finalister ut.

Fakta/Familjen Hamlins villa

Hus och läge: Ombyggd villa i ett plan med källare i Åled, Halland

Boendeyta: 166 m²

Uppvärmning: Jordvärmepump, 5 kW, med 400 meter kollektorslang. Radiatorer i kombination med golvvärme i nybyggd del.

Övriga energiåtgärder: Tilläggsisolering i tak, nya fönster, ledbelysning i stora delar av huset, duschvärmeväxlare, energisparande styrsystem för tvättning, egen elproduktion med solceller, cirka 3 kW.