Risk för vattenskador när fritidshusen öppnas för säsongen

Publicerad 26 mar 2013, 14:35

Snart är det dags för många att öppna sina fritidshus. De som inte varit i huset sedan det stängdes före vintern riskerar att mötas av blöta väggar och golv på grund av sönderfrusna rör och isproppar i vattenledningarna. Men det finns möjlighet att begränsa följderna, menar Folksam, och ger tips till husägarna.

Den gångna vintern har varit kall med minusgrader över hela landet. Och om vattnet i fritidshuset fått stå på över vintern finns risk för stora skador till följd av sönderfrusna vattenledningar. Det är skador som innebär stora kostnader för ägare och försäkringsbolag varje år.

– Även om vintern går mot sitt slut finns det fortfarande saker man kan göra för att minska risken för frysskador och begränsa följderna av en skada. Ett tips är att stänga av vattenledningssystemet innan eventuella isproppar tinar, säger Erik Arvidsson, skadeförebyggare på Folksam, i ett pressmeddelande.

Andra sätt att minska risken för frysskador är att övervaka uppvärmning av fritidshuset efter en längre period utan tillsyn. Det är också viktigt att vara uppmärksam när till exempel vattnet sätts på igen och vara observant på om det läcker någonstans.

Enligt en undersökning som Sifo genomfört på uppdrag av Folksam svarade 33 procent av de tillfrågade husägarna att de inte förberett sig alls för att minska risken för frysskador på sin bostad.

– Med några små insatser kan man bespara sig väldig mycket besvär och onödiga kostnader. Vi engagerar oss i det som är viktigt för våra kunder. Därför vill vi informera alla fritidshusägare om riskerna för frysskador och hur man kan förhindra dem, säger Erik Arvidsson.

Att tänka på då fritidshuset öppnas efter vintersäsongen:

• Var observant då du sätter på vattnet så det inte läcker någonstans.
• Kontrollera vattenmätaren flera gånger och säkerställ att mätaren inte ger utslag när alla kranar är avstängda, det kan indikera läckage.
• Se över rörfogar, blandare och uttag för utomhusvatten.
• Även om du säkrat dig mot frostskador, till exempel genom att låta värmen stå på i huset över vintern, så kan ett strömavbrott ha inneburit frysta ledningar.
• Ha alltid antifrysvätska i WC-stolar och golvbrunnar under den kalla delen av året.

När man öppnar fritidshuset för säsongen rekommenderar Folksam att man passar på att göra en översyn av fastigheten. Kontrollera hängrännor och rensbrunnar så att dessa inte har täppts till av löv och nedfallen mossa. Sommarens myckna regnande kan ha resulterat i översvämning om inte avloppssystemet fungerat som det ska.