Hantverkare kör oskyddat

Publicerad 15 dec 2011, 09:50

Hantverkare kör betydligt mer oskyddat i sina yrkesbilar än förare i vanliga personbilar. Det visar en undersökning från Folksam.

Hantverkares bilar saknar ofta den säkerhetsutrustning som är standard i vanliga personbilar, uppger försäkringsbolaget Folksam i ett pressmeddelande.
Till säkerhetsutrustningen räknas antisladdsystem, bältespåminnare, sidokollisionsskydd för huvud samt whiplashskydd.

Totalt är det 42 mindre skåpbilar och pickuper under 3,5 ton, som registrerats som lätta lastbilar, som Folksam har granskat. Ingen av hantverksbilarna skulle klara de krav som Folksam idag ställer på vanliga personbilar.

Hantverkarbilar får dessutom lägre prioritering än vanliga personbilar i krocktester (EuroNCAP).

Undersökningen visar bland annat att endast 37 procent av hantverkarbilarna har antisladd som standard på alla sina versioner och att bara var fjärde hantverkarbil har bältespåminnare jämfört med nästan samtliga personbilar.

Hantverkarbilar står för 13–14 procent av personbilsmarknaden och körs i genomsnitt 20 procent mer än bilar med den genomsnittlige personbilsföraren.

De modeller som finns med på Folksams lista över de sämsta hantverkarbilarna är: Dacia Logan, Fiat Strada, Isuzu D-Max, Mazda BT-50, Nissan Cabstar, Nissan NP300, Opel Combo och Toyota Dyna.