Värmländsk gasellvinnare knoppar av värmepumpar

Publicerad 31 okt 2011, 16:41

Kombinationen callcenter och värmepumpförsäljning gör för andra året i rad Karlskogaföretaget Excitus till gasellvinnare i Örebro län, skriver tidningen Dagens Industri (DI). Nu renodlas företaget och värmepumpverksamheten samlas i ett separat bolag.

Excitus startades för sex år sedan av Jani Granroth och Tomas Lundin, då säljare på. callcenterföretaget VM Media i Örebro. De senaste tre åren har företagets omsättning ökat med 438 procent till 24,7 miljoner kronor. Från årsskiftet delas bolaget i Excitus, för callcenterrörelsen, och Värmecenter Olsson & Hallgren, för värmepumpverksamheten, uppger DI.

– Vi har funderat fram och tillbaka på hur vi ska kunna fortsätta att växa med bibehållen lönsamhet och vad som är den bästa modellen för framtiden. Lösningen blev att Excitus knoppar av värmepumparna och att den verksamheten går ihop med ett lokalt VVS-företag, säger Jani Granroth till DI.

Den 1 oktober skedde sammanslagningen med Olsson & Hallgren Rör AB. Samtidigt förvärvades Värmekomfort i Örebro AB som har drivit IVT Center i Karlskoga och Örebro. Det nybildade bolaget ägs till hälften av Jani Granroth och Tomas Lundin. I verksamheten ingår nu även installation och service.

En gasell har enligt DI:s kriterier:
– en omsättning som överstiger 10 miljoner kronor
– minst tio anställda
– offentliggjort minst fyra årsredovisningar
– minst fördubblat sin omsättning, om man jämför det första och det senaste räkenskapsåret
– ökat sin omsättning varje år de senaste tre åren
– ett samlat rörelseresultat för de fyra räkenskapsåren som är positivt
– i allt väsentligt vuxit organiskt, inte genom förvärv eller fusioner
– sunda finanser.