Logga in

Reliningrapporten presenterad

Publicerad
23 jun 2011, 14:23

Reliningrapporten, som har initierats av Fastighetsägarna och Sabo, presenterades idag. Enligt initiativtagarna visar rapporten att relining kan vara en lämplig åtgärd för att täta läckande avloppsrör och skjuta ett stort och kostsamt stambytesprojekt på framtiden.

Rapporten har tagits fram av Kungliga tekniska högskolan (KTH) i Stockholm. Syftet har varit att möta behovet hos de fastighetsägare som känner sig osäkra inför valet mellan relining och ett stambyte. En majoritet av beställarna är enligt rapporten nöjda och kan tänka sig att använda relining igen.

– Rapporten visar att relining kan vara lämpligt att använda i rätt sammanhang, men att beslutet om relining bör föregås av en noggrann teknisk analys som bedömer ifall relining är det bästa alternativet i varje specifikt fall eller om det istället är motiverat med ett stambyte, säger Christer Jansson, vd för Fastighetsägarna Stockholm, i ett pressmedddelande.

Material som används vid relining har i en del fall starkt giftiga komponenter men den färdiga produkten bedöms enligt rapporten vara ofarlig enligt gällande kunskap och bestämmelser. De emitteringar som finns är också inom ramen för gällande gränsvärden när materialet har härdat.

– Det är glädjande att rapporten visar på ett sådant positivt resultat. Men vi behöver ändå göra ytterligare undersökningar och vi behöver göra dem tillsammans med fler aktörer, säger Kurt Eliasson, vd för Sabo.

Relining har förekommit i Sverige i 20 år och det har hittills inte framkommit att någon utförd relining har slutat fungera på grund av ålder. Det går i dagsläget därför inte att säga hur lång livslängd ett relinat avloppssystem har.

Rapporten har initierats av Fastighetsägarna Stockholm och Sabo för att samla erfarenheter kring relining ur ett beställarperspektiv och stärka fastighetsägare i sin roll som beställare. Dels presenterar rapporten en undersökning av den tekniska statusen på reliningar utförda på avloppsledningar, dels beskriver den beställarnas erfarenheter av relining. Relining av tappvattenledningar berörs inte i rapporten.

KTH har varit projektledare vid genomförandet av utredningen. Brandkontoret, Familjebostäder, HBV, HSB Länsförsäkringar, Riksbyggen, Stockholms hem, Svenska Bostäder är andra organisationer som har ingått i styrgruppen för utredningen. BRiF och VVS Företagen har medverkat i referensgruppen.