Stort förvärv inom Bad & Värme

Publicerad 4 maj 2011, 13:48

Tolfs VVS o Entreprenad AB, Alingsås, har förvärvat Rörledningsfirman Bröderna Johnsson AB. Båda företagen är medlemmar i Bad & Värme-kedjan. I förvärvet ingick VVS-butiker i Skövde, Hjo och Tidaholm och därmed har Tolfs VVS fördubblat antalet butiker.

Förvärvet av företaget som i folkmun kallas Johnssons Rör skedde vid årsskiftet. Johnssons Rör hade då cirka 30 anställda och omsatte förra året drygt 40 miljoner kronor.

– Vår målsättning är att växa och vi kände till verksamheten i Johnssons Rör väl i och med att företaget ingått i samma kedja som vi under många år. Verksamheten var ganska lik vår med butik och installation, säger Klas Tolf, vd för Tolfs VVS och Johnssons Rör.

I Tidaholm hade Johnssons Rör dessutom en större entreprenadverksamhet. Tolfs Rör hade innan förvärvet tio anställda och omsatte drygt 20 miljoner kronor. Förvärvet innebär därmed en tredubbling av verksamheten för Tolfs VVS som sedan tidigare har butiker i Alingsås, Lerum och Hunnebostrand.

Säljare är Dan Skavhellen som valt att koncentrera sig på Hjo Värmeteknik AB som bland annat säljer biobränslepannor. Dan Skavhellens fru Malena är dock fortfarande chef för VVS-butiken i Skövde.

Det var 1988 som Dan Skavhellen övertog verksamheten i Hjo VVS, då en filial och dotterbolag till Bröderna Johnsson Rör i Tidaholm. 2004 förvärvade han konkursdrabbade Comfortmedlemmen Skövde VVS och vid årsskiftet 2004/2005 även moderbolaget till Hjo VVS. Skövde VVS utsågs till Årets Medlem 2009 i Bad & Värme-kedjan.

För snart två år sedan köpte Tolfs Rör en annan Bad & Värmemedlem, Rolf Skoog Rörlednings AB i Hunnebostrand (se länken nedan). Förvärvet av Skoogs Rör innebar då en dryg fördubbling av verksamheten för Tolfs Rör.

Johnssons Rör är nu liksom Skoogs Rör ett dotterbolag till Tolfs VVS. På sikt ska dock bolagen fusioneras.

– Men alla våra sex butiker kommer även fortsättningsvis att profileras som Bad & Värme och respektive ort, det vill säga Bad & Värme Alingsås och Bad & Värme Skövde och så vidare, påpekar Klas Tolf.