Logga in

Stockholms stad blev Årets Värmepumpkommun

Publicerad
27 maj 2011, 13:16

Stockholms stad tilldelas priset som Årets Värmepumpkommun 2010 av Svenska Värmepumpföreningen (SVEP). Stockholm får priset för sitt aktiva arbete med att underlätta ansökningsförfarandet för värmepumpinstallationer inom kommunen.

Den elektroniska tjänsten för information om befintliga energibrunnar och ansökan för borrhålstillstånd är utmärkta hjälpmedel för kommunens fastighetsägare, konstaterar SVEP i ett pressmeddelande. Tillsammans med det kompletterande verktyget ”Ledningskollen” underlättar detta omställningen till ökad användning av förnybar energi och energieffektivisering i samhället.

Tjänsten har en inbyggd kartfunktion där grannars energibrunnar visas. Den som söker borrtillstånd får möjlighet att placera sitt borrhål själv och kan även ändra vinkel på borrhålet. Alla åtgärder visas grafiskt på kartbilden över fastigheten och det framgår tydligt på skärmen var på fastigheten som det är möjligt att placera ett borrhål.

– Detta är ett mycket bra och smidigt hjälpmedel för de invånare i Stockholm som planerar att installera bergvärmepump. Det underlättar ansökningsprocessen och är något för övriga kommuner att titta lite närmare på, säger SVEP.s vd Martin Forsén.

Priset delas ut idag i Stockholm i samband med firandet av SVEP:s 30-års jubileum.