Logga in

Bort med blyet i blandare kräver branschprofil

Publicerad
8 mar 2011, 10:55

Bort med blyet i köksblandarna. Det kräver Gunnar Thaysen, vd på VVS International AB som importerar blyfria blandare i rostfritt stål. Mer än var tredje köksblandare släpper ifrån sig höga halter bly visar en marknadsundersökning som Boverket gjort.

Gunnar Thaysen, som har en bakgrund som försäljningschef hos blandartillverkaren FM Mattsson, menar att branschen utan något större problem skulle kunna byta ut den hälso- och miljöfarliga, blyhaltiga mässingen till rostfritt stål i blandarna.

– Man kan jämföra med när blyet skulle tas bort i bensinen. Det var många som påstod att det inte var möjligt och att det inte gick att göra motorer som klarade bensin utan bly. Nu är det självklart med blyfri bensin, säger Gunnar Thaysen och tillägger att i Kalifornien och i Australien finns det varningsetiketter på köksblandare som innehåller bly, motsvarande varningstexterna på cigarettpaketen.

– Jag är övertygad om att det kommer restriktioner mot bly i köksblandare även i Sverige. Vissa importerade blandare innehåller också det ännu giftigare ämnet kadmium. Både bly och kadmium används för att göra mässingen mjukare och mer lättarbetad, säger han.

Köksblandare tillverkas oftast av stångmässing som innehåller mer bly än gjutmässing som brukar användas till duschblandare.
Tillverkningskostnaden för rostfria blandare är 5–10 gånger dyrare jämfört med blandare i förkromad mässing.

Hur ska då kunden kunna veta vilka blandare som är blyfria?

– Det är enkelt. Alla förkromade mässingsblandare innehåller bly. Alla rostfria blandare är utan bly. Vattnet är vårt viktigaste livsmedel och det ska man inte förstöra, menar Gunnar Thaysen.

Mer än var tredje köksblandare släpper ifrån sig höga halter bly, enligt en marknadsundersökning som Boverket gjort, men som ännu inte offentliggjorts.

Enligt det preliminära resultatet, som redogjordes för i Rapport, Sveriges Television, igår innehöll 24 av 60 testade blandarmodeller förhöjda blyhalter.

Totalt har man testat 120 blandare från 35 tillverkare. Gränsvärdet för dricksvatten är 10 mikrogram bly/liter vatten. Två av de testade blandarna kom upp i 300 respektive 350 mikrogram bly/liter vatten, enligt Rapport.

Men värdena för samma blandarmodell skiljer sig mellan de två olika testlabb som Boverket anlitat.

Ingemar Lönnbom, stabschef på Boverket, vill heller inte lämna ut rapporten då undersökningen ännu inte är klar.

Gustavsberg, vars köksblandare Nautic, pekats ut som en av dem som läcker bly, skriver nu i ett pressmeddelande: ”För att kunna ge konsumenterna besked anser Gustavsberg att det är viktigt att Boverket så snabbt som möjligt kan redovisa sina resultat så att branschens aktörer kan vidta rätt åtgärder.”