Logga in

Konsumenterna vill veta vad byggvarorna innehåller

Publicerad
2 jul 2015, 14:34

ALMEDALEN. – De som ska köpa en bostadsrätt i dag vill ha kunskap om vad byggmaterialet i lägenheten består av. Nutidens konsumenter vill veta vad byggvarorna innehåller, precis som man vill veta vad maten man handlar består av.
Det menade Johan Büser, (S)-riksdagsledamot, på Byggvarubedömningens seminarium om kemikalier i byggbranschen på Gotlands Museum i Visby.

Moderatorn Maria Wetterstrand inledde seminariet med att säga att det händer mycket på kemikalieområdet.

– Det är många bollar i luften just nu, vi får se var de landar, menade hon och avsåg bland annat Boverkets uppdrag att undersöka förutsättningarna för att införa ett nationellt krav på loggbok för byggmaterial. Ett uppdrag som ska redovisas i december i år.

Kemikalieinspektionen har också ett uppdrag som ska redovisas i december som handlar om att minska risken för barn att utsättas för farliga ämnen från byggmaterial.

Omkring 1,2 miljoner svenskar har i dag problem med sin inomhusmiljö, enligt Johan Büser som tyckte att bollen nu ligger hos byggbranschen.

Under många år har bygg- och fastighetsbranschen saknat krav på information om innehåll i byggprodukter. Dessutom har dokumentationen varit bristfällig när det gäller byggmaterialet. Nu diskuteras flera lagförslag varav

– EU:s kemikalielagstiftning Reach är väldigt viktig, men vi i den nya samarbetsregeringen har sagt att vi kommer att gå före EU när det gäller enskilda förbud och när det så går. De kemikalier som regeringen prioriterar är de som kommer i kontakt med mat och vatten, sa Johan Büser, som tyckte att byggmaterial kan märkas med ”innehåller inte hormonstörande ämnen”, liknande informationstexten ”innehåller inte parabener” för hudvårdsprodukter.

Byggvarubedömningen är ett initiativ från fastighetsägare och byggherrar med syfte att minimera farliga ämnen i byggnader och anläggningar. Målet är att morgondagens hus ska byggas och förvaltas med enbart miljöbedömda produkter.